Preşedintele Fed, Ben Bernanke, a apreciat că factorii care afectează creşterea economiei, cum ar fi preţurile ridicate ale materiilor prime, ar trebui să fie trecători, dar o anumită lipsă de soliditate ar putea persista.

Fed a estimat că anul acesta economia SUA ar putea înregistra o creştere cuprinsă între 2,7 şi 2,9%, în scădere faţă de prognoza din aprilie, ce indica un avans între 3,1 şi 3,3%, urmată în 2012 de o expansiune cuprinsă între 3,3 şi 3,7%, faţă de prognoza precedentă, cuprinsă între 3,5 şi 4,2%.

‘Ritmul lent al relansării reflectă în parte şi factorii care au caracter temporar, precum efectul preţurilor mai mari la alimente şi energie dar şi întreruperile în lanţul de aprovizionare asociate cu evenimentele tragice din Japonia’, a anunţat Fed în comunicatul publicat la finele şedinţei de politică monetară.

Aşa cum se aşteptau analiştii, Fed a mai anunţat că, la finele acestei luni, va pune capăt programului de 600 miliarde de dolari destinat cumpărării achiziţiilor de certificate de Trezorerie.

La doi ani după ce SUA au ieşit din recesiune şi în pofida măsurilor fără precedent adoptate de Fed pentru a stimula creşterea, relansarea primei economii mondiale pare dezamăgitor de slabă. În primele trei luni ale acestui an economia SUA a înregistrat o creştere de 1,8% în ritm anual. Analiştii se aşteaptă ca în al doilea trimestrul ritmul de creştere să fie de aproximativ două procente, insuficient pentru crearea unui număr semnificativ de noi locui de muncă.

Întrebat de jurnalişti despre situaţia Greciei, Bernanke a afirmat: ‘Dacă nu se va rezolva situaţia Greciei, va fi ameninţat sistemul financiar european, cel mondial şi unitatea politică a Europei’.

SURSA: Agerpres