‘Comitetul de politică monetară admite că nivelul scăzut al inflaţiei, sub ţinta de 2%, ar putea reprezenta riscuri la adresa performanţei economice dar anticipăm că inflaţiei va reveni spre 2% pe termen mediu. Ritmul de creştere al economiei este modest dar îşi va reveni în a doua jumătate a anului iar piaţa muncii se va îmbunătăţi şi mai mult’, se arată în declaraţia Fed.

‘Ei şi-au reafirmat aşteptările privind un ritm mai accelerat al creşterii. Cu siguranţă Fed încearcă să încetinească ritmul achiziţiilor de obligaţiuni’, a explicat analistul Jeffrey Rosenberg, de la compania BlackRock Inc.

Prin achiziţionarea de obligaţiuni garantate prin ipoteci, Fed speră să reducă ratele ipotecilor, ajutând astfel piaţa imobiliară şi încurajând investitorii să achiziţioneze şi alte active, cum ar fi bonduri corporative, ceea ce va duce la scăderea randamentelor. Aceste reduceri ale costurilor de împrumut ar trebui să stimuleze creditarea şi creşterea economiei americane, susţin oficialii Fed.

De asemenea, Rezerva Federală a Statelor Unite s-a angajat să menţină rata dobânzii de referinţă în apropiere de zero până când şomajul va scădea sub 6,5%, de la 7,6% în prezent.

Recent, preşedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, a declarat că banca centrală a SUA ar putea să-şi încetinească ritmul achiziţiilor de obligaţiuni la finele acestui an şi să oprească complet acest program la mijlocul anului următor. În prezent, Fed cumpără lunar obligaţiuni în valoare de 85 de miliarde de dolari în încercarea de a menţine dobânzile la un nivel scăzut şi a reduce rata şomajului.

Creşterea economiei SUA s-a accelerat în ritm anual la 1,7% în trimestrul doi din 2013, de la 1,1% în precedentele trei luni, datorită majorării cheltuielilor companiilor şi a avansului exporturilor, a anunţat miercuri Departamentul Comerţului din SUA.

Analiştii se aşteptau la un avans de 1% în perioada aprilie-iunie 2013, după ce estimarea preliminară a Departamentului Comerţului din SUA indica o creştere de 1,7% în primul trimestru din 2013.

SURSA: Agerpres