Dobânda de referință, redusă începând cu luna septembrie

Potrivit stenogramelor discuțiilor din 30-31 iulie, ”anumiți oficiali Fed au semnalat că recentele progrese în contracararea inflației și creșterea șomajului au creat o situație plauzibilă pentru reducerea dobânzilor cu 0,25%. Dar majoritatea membrilor au considerat că, dacă datele confirmă tendințele, ar fi potrivită relaxarea politicii monetare la următoarea sesiune”, în septembrie.

Acum, mai mulți oficiali din cadrul Fed au indicat că este posibil ca dobânda de referință să fie redusă în luna septembrie, notează Bloomberg.

”Întrebarea centrală este dacă Fed trebuie să reducă sau nu dobânzile. Dacă riscurile vizează deteriorarea pieței muncii, aș argumenta că ar trebui să acționeze mai rapid, cu o reducere de 0,50%, până când se ajunge într-o zonă financiară neutră, iar atunci ritmul poate fi nuanțat”, a spus Priya Misra, director de portofoliu la grupul JP Morgan Asset Management.

Raphael Bostic, președintele filialei Fed din Atlanta și membru al Comitetului Federal al Piețelor Deschise, a declarat recent că, având în vedere relaxarea presiunilor asupra prețurilor, decidenții trebuie să acorde o atenție deosebită menținerii unui nivel maxim de ocupare a forței de muncă.

”Ținând cont de faptul că inflația revine în intervalul dorit, trebuie să privim cealaltă latură a mandatului, mai ales că am observat că rata șomajului s-a îndepărtat de nivelul scăzut. Eu mă gândesc că este momentul potrivit, astfel că sunt deschis unei decizii în acest sens înainte de trimestrul patru”, a declarat acesta.

China-SUA, yeni, dolari
SURSA FOTO: Dreamstime

Bursele internaționale au înregistrat scăderi

Rezerva Federală a indicat că ar putea reduce dobânda de referință în luna septembrie, deși piețele financiare așteptau această măsură de mult timp. Acum două săptămâni, bursele internaționale au înregistrat scăderi semnificative din cauza îngrijorărilor legate de starea economiei Statelor Unite și de riscurile unui conflict între Israel și Iran.

Oficialii Fed au asigurat că nu există risc iminent de recesiune în Statele Unite, deși datele privind piața muncii sugerează o încetinire considerabilă a activităților economice. În luna iulie, Indicele Prețurilor de Consum (CPI) pentru mediul urban a crescut cu 0,2%, după o scădere de 0,1% în luna iunie. În ultimele 12 luni, indicele a crescut cu 2,9%.