Economia SUA a continuat să crească într-un ritm modest spre moderat în ultimele săptămâni, întrucât înăsprirea pieţei forţei de muncă a sprijinit creşterea salariilor, deşi cheltuielile de consum au fost mixte, se arată în studiul \'Cartea bej\' publicat miercuri de Rezerva Federală a SUA (Fed), transmite Bloomberg.
Studiul se bazează pe informaţiile colectate de sucursalele regionale ale Fed, de la mijlocul lunii februarie până la sfârşitul lunii martie.
Economia îşi continuă expansiunea, iar încrederea în rândul consumatorilor şi a oamenilor de afaceri este în creştere. De asemenea, ritmul creşterii ar putea să nu fie atât de slab cum au indicat anumite estimări.
Creşterea vânzărilor de locuinţe a încetinit în perioada menţionată, deşi a accelerat avansul construcţiilor rezidenţiale. Salariile sunt în creştere, ca răspuns la înăsprirea pieţei forţei de muncă, majoritatea regiunilor anunţând că este dificil de găsit personal necalificat şi există o cerere mai mare pentru persoanele cu înaltă calificare. Cifra de afaceri creşte la multe companii şi există dificultăţi în păstrarea angajaţilor, se arată în ‘Cartea bej’.
Angajatorii americani au creat un număr de locuri de muncă sub aşteptări în martie, arată datele oficiale publicate luna aceasta, dar rata şomajului în SUA a ajuns aproape de cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu, ceea ce ar putea deschide calea pentru ca Rezerva Federală să majoreze dobânda de bază la viitoarea reuniune de politică monetară.
Potrivit datelor publicate de Departamentul american al Muncii, rata şomajului a scăzut la 4,5% în martie, de la 4,7% în februarie, în condiţiile în care, luna trecută, prima economie a lumii a creat doar 98.000 de noi locuri de muncă, faţă de 180.000 cât estimau analiştii. Este cel mai scăzut nivel al ratei şomajului din mai 2007.
Datele statistice referitoare la numărul de noi locuri de muncă create şi cele referitoare la rata şomajului sunt calculate pe baza a două anchete diferite, una derulată în rândul companiilor şi alta în rândul gospodăriilor, ceea ce explică existenţa unor diferenţe între ele.
De asemenea, salariul mediu orar, un indicator urmărit cu atenţie de Rezerva Federală a SUA, a înregistrat luna trecută un avans anual de 2,7%.
Publicarea acestor date ar putea să determine Rezerva Federală (Fed) să majoreze dobânda de referinţă, aşa cum au lăsat să se înţeleagă oficialii Fed în recentele lor declaraţii. AGERPRES