Ei consideră că cele mai recente date privind inflația nu ar trebui să constituie un motiv de bucurie, apreciind că prețurile rămân, încă, mult prea mari. Rata anuală a inflației a scăzut, la 7,7% luna trecută, de la 8,2% în septembrie, potrivit datelor anunțate de Departamentul Muncii. „O lună nu reprezintă o victorie și cred că este foarte important să fim atenți că este doar o informație pozitivă și nu un întreg set de informații”, a declarat președintele Fed din San Francisco, Mary Daly, conform CNBC.
Indicele de bază al preţurilor de consum a crescut cu 0,3% faţă de luna precedentă, în timp ce IPC general a avansat cu 0,4%. Ambele creşteri, precum şi creşterile lunare au fost sub media estimărilor făcute de analiști.
Creșterile prețurilor s-ar putea să se fi stabilizat
După publicarea cifrelor privind inflaţia s-a înregistrat o revenire puternică, atât a cotaţiilor futures ale acţiunilor, cât şi a obligaţiunilor de trezorerie, în timp ce dolarul american s-a relaxat. Datele au semnalat că, în timp ce inflația este încă ridicată, creșterile prețurilor s-ar putea să se fi stabilizat și, în curând, ar putea să scadă.
Mary Daly spune că datele Departamentului Muncii sunt „într-adevăr o veste bună”, dar a remarcat că inflația, care a atins o rată anuală de 7,7%, este încă mult prea mare și este departe de obiectivul de 2% al băncii centrale.
Mai bine decât peste 8%, dar departe de acel 2%
”Este mai bine decât peste 8%, dar nu se apropie de 2% în niciun fel pentru ca eu să mă simt confortabil”, a spus ea. „Deci, este departe de a considera asta o victorie”, a adăugat oficialul Fed.
De asemenea, președintele Fed din Cleveland, Loretta Mester, a declarat că tendința este încă „inacceptabil de ridicată”.
La începutul acestei luni, Rezerva Federală) a decis să majoreze din nou, în mod semnificativ, dobânda de referinţă, în cadrul acţiunilor de reducere a inflaţiei. Măsura a fost luată în contextul situaţiei economice dificile. Comitetul Federal al Pieţelor Deschise, un organism din cadrul instituţiei bancare centrale din Statele Unite, a anunţat majorarea dobânzii de referinţă cu 0,75%, până la intervalul 3,75% – 4,00%.
FED anticipează noi majorări ale ratei dobânzii
Potrivit FED, se încearcă obţinerea unui grad ocupaţional maxim şi a unei rate a inflaţiei de 2% pe termen lung. „Pentru susţinerea acestor obiective, Comitetul a decis majorarea dobânzii fondurilor federale la intervalul 3,75%-4,00%. Comitetul anticipează că vor fi necesare noi majorări ale ratei dobânzii pentru a atinge un nivel al politicii monetare suficient de restrictiv pentru a readuce inflaţia la nivelul de 2% în timp. În determinarea ritmului viitoarelor majorări ale dobânzii, Comitetul va lua în considerare acţiunile restrictive cumulative în materie de politică monetară, întârzierile prin care politica monetară afectează activităţile economice şi inflaţia, precum şi evoluţiile economice şi financiare”, se arată în comunicatul publicat pe site-ul Rezervei Federale.