Fed urmează să majoreze ratele dobânzilor
Majorarea, anticipată de investitori cu o probabilitate de aproape 100%, ar urma să ridice rata dobânzii de referință overnight la intervalul 5,25%-5,50%. Acest lucru ar aduce-o la aproximativ cel mai înalt nivel de la criza financiară și recesiunea din 2007-2009, transmite Reuters.
Există puține semne că o prăbușire similară se află la orizont. Departe de asta, economia SUA se dovedește mai rezistentă la creșterea ratelor dobânzii decât se aștepta, cu o creștere continuă și o rată a șomajului care este în prezent fixată la un nivel scăzut de 3,6%.
De fapt, atunci când va evalua în ce direcție ar putea acționa în continuare, Fed va pune în balanță dacă economia rămâne prea puternică pentru a readuce o rată încă ridicată a inflației la ținta de 2% a băncii centrale și dovezile că ar putea fi în curs un proces de „dezinflație” care este posibil să continue chiar și fără alte creșteri ale ratelor.
După o serie rapidă de creșteri ale ratelor în ultimul an, banca centrală americană acționând la un moment dat în pași neobișnuit de mari, de trei sferturi de punct procentual, factorii de decizie spun că acum fac aprecieri de la o ședință la alta pe baza datelor primite. Abordarea are menirea să mențină deschise opțiunile și acest lucru va fi probabil subliniat de președintele Fed, Jerome Powell, într-o conferință de presă la scurt timp după publicarea declarației de politică monetară de miercuri.
Previziunile privind economia și ratele dobânzilor nu vor fi actualizate
În cadrul ședinței din această săptămână, Fed nu va actualiza previziunile trimestriale privind economia și ratele dobânzilor, deși factorii de decizie vor avea ocazia să discute datele sondajului trimestrial al băncilor, care a căpătat o importanță sporită de la o serie de colapsuri ale băncilor regionale la începutul acestui an.
Proiecțiile factorilor de decizie politică din luna iunie arătau că Fed se apropie probabil de sfârșitul ciclului său de majorare, cei mai mulți dintre aceștia considerând că este necesară doar o nouă majorare de un sfert de punct procentual în plus față de majorarea așteptată miercuri.
Datele din luna iunie au redus așteptările privind necesitatea unor noi creșteri ale costurilor de împrumut, datele privind inflația globală fiind mai slabe decât se așteptau, iar informațiile referitoare la prețurile de producție și la alte aspecte ale economiei sugerând o continuare a moderației.
În timp ce factorii de decizie politică își începeau marți reuniunea de două zile, un raport arată că așteptările consumatorilor americani privind inflația pe 12 luni s-au prăbușit la cel mai scăzut nivel din noiembrie 2020.
Vineri vor fi publicate noi date privind metoda de măsura preferată a Fed privind inflația, indicele prețurilor cheltuielilor de consum personal.