Cu toate că piaţa muncii din SUA încă rămâne slabă, iar asta e o veste proastă, indicii de pe Wall Street au ţâşnit miercuri spre noi maxime istorice, crescând cu 1%, după ce Ben Bernanke, preşedintele Federal Reserve, a dat semne că va menţine pachetele de stimulente. Ulterior, bursele au trecut pe scădere, de teamă că stimulentele ar putea fi reduse.
În declaraţia sa din faţa Comitetului Economic din cadrul Congresului SUA, Bernanke a menţionat că economia va creşte moderat în acest an, iar şomajul a scăzut la minimul ultimilor 4 ani, de 7,5%. Cu toate acestea, nivelul şomajului rămâne peste nivelurile corespunzătoare unei economii sănătoase. Iar Bernanke a spus că majorarea taxelor şi adâncirea scăderii chetuielilor guvernamentale sunt de aşteptat să încetinească creşterea economică în acest an, potrivit Associated Press.
Reducerea eforturilor Fed de menţinere a ratelor de împrumut la un nivel jos ar putea “aduce un risc substanţial de încetinire sau de stopare a revenirii economice”, a spus Bernanke.
Imediat după comentariile lui Bernanke, Dow Jones avansa cu 0,6%, până la 15.480 puncte, iar S&P 500 creştea cu 0,6%, până la 1.680 puncte, iar la un moment dat creșterile celor doi indicii au depășit 1%.
Fed continuă cu un program agresiv de achiziţie de bonduri pentru a păstra la un nivel scăzut costurile de împrumut pe termen lung şi pentru a încuraja împrumuturile şi cheltuielile. Fed a spus că are în plan să continue să cumpere titluri de trezorerie şi de obligaţiuni ipotecare în sumă de 85 miliarde lunar, până când piaţa muncii se va îmbunătăţi substanţial.
Investitorii au urmărit îndeaproape comentariilor autorităţilor din ultimele săptămâni cu privire la ritmul de achiziţie de bonduri. Fed spunea după şedinţa din 30 aprilie-1 mai că ar putea creşte sau descreşte ritmul în funcţie de cum vor merge piaţa muncii şi inflaţia.
Comentariile de miercuri ale lui Bernnake sugerau că Fed nu este încă gata să încetinească achiziţiile de bonduri.
Inversare de sentiment
Totuși, pe parcursul sesiunii de miercuri de pe Wall Street, printre investitori a revenit temerea că Bernanke ar putea reduce stimulentele dacă piața muncii va continua să se îmbunătățească. Astfel de la o creștere de peste 1%, principalii indicii, Dow Jones și S&P 500, au pierdut treptat teren și au ajuns să închidă în scădere, cu 0,52%, până la 15.307 puncte, respectiv cu 0,83%, până la 1.665 puncte.
În ultimele luni, piaţa muncii şi economia per ansamblu au arătat semne de revenire. Economia a adăugat o medie de 208.000 locuri de muncă lunar din noiembrie încoace. Aceasta ese o creştere faţă de media de 138.000 din precedentele şase luni.
Economia a beneficiat de o revenire a pieţei imobiliare, creşterea încrederii consumatorilor şi de acţiunile de stimulare din partea Fed, care au ajutat la demararea raliului pieţei de acţiuni. Indicele Standard & Poor’s a urcat cu 17% de la începutul anului până la un nivel record. Preţurile în creştere ale acţiunilor tind să îi facă pe oameni să se simtă mai bogaţi şi mai înclinaţi spre a cheltui.
Anumiţi critici spun că menţinerea ratelor de dobândă atât de jos pe o perioadă atât de lungă ar putea determina creşterea bruscă a inflaţiei sau inflamarea unor bule periculoase a activelor precum acţiunile sau imobiliarele. O asemenea bulă ar putea exploda cu aceleaşi efecte destabilizatoare pe care le-a cauzat criza ipotecară.