Federal Reserve continuă să ignore inflația deși galonul de benzină a ajuns la 3,66 dolari

Dolarul american s-a apreciat ușor în fața euro după declarațiile făcute ieri de Ben Bernanke, președintele Federal Reserve, citate de Bloomberg. Acesta a arătat că autoritățile americane se concentrează pe menținerea stabilității prețurilor, însă inflația va fi doar monitorizată, pe considerentul că nivelul actual nu amenință economia SUA. Dolarul a urcat până la 1,4168 unități pe euro de la 1,4221 după declarațiile șefului Fed.

Inflația este o problemă a economiei globale, iar majoritatea statelor iau în calcul măsuri de contracarare a creșterii prețurilor. Banca Centrală Europeană, spre exemplu, este așteptată să majoreze dobânda de referință la următoarea ședință monetară. SUA însă nu se arată preocupată atât de mult de inflație, autoritățile continuând programul de Quantitative Easing (de stimulare a economiei) în valoare de 600 miliarde dolari. Estimările Fed legate de inflație indică o inflație în 2011 de circa 2%.
„Așteptările privind economia SUA sunt în continuare pozitive. Creșterea economică la care am asistat în ultimele trimestre a fost puternic susținută de sectorul manufacturier, pe fondul cererii în creștere dinspre companii, care și-au reconstruit stocurile după o diminuare drastică a acestora, în special în ultima parte a anului 2008”, se arată în Raportul pentru evoluția macroeconomică din primul trimestru al Deltastock. „De acum înainte este important să asistăm la o creștere a consumului, care poate susține economia pe o tendință ascendentă, având în vedere că peste două treimi din economia SUA se bazează pe consum. În acest sens, informațiile venite ăn ultimele luni din piața muncii sunt încurajatoare: după ce s-a menținut la valoari de peste 9,5% pe parcursul lui 2010, rata șomajului a înregistrat un declin în ultimele luni, atingând valoarea de 8,9% în februarie și de 8,8% în martie”, se mai arată în analiza Deltastock.
Declarația transmisă după ședința de politică monetară din 15 martie, ale cărei ultime minute au fost publicate ieri, „indică o viziune mai optimistă a Fed asupra economiei. Cu toate acestea, Fed a aspecificat că va duce până la capăt programul în valoare de 600 miliarde dolari, început în toamna anului trecut, destinat achiziționării titlurilor de stat. Pe finalul lunii martie am asistat însă la declarații care sugerează o viziune diferită din partea anumitor oficiali Fed, care au menționat că dacă economia va continua să dea semnale pozitive Rezerva Federală ar trebui să restrângă programul QE2 și să demareze procesul de ridicare a ratelor de dobândă”, se arată în analiza Deltastock.
Revenirea economiilor este încă problematică, principala amenințare fiind prețul barilului de petrol și al alimentelor. Barilul de țiței WTI (Light Sweet Crude) variază în jurul a 108 dolari, mai mare decât și-ar dori autoritățile statelor capitaliste. Inclusiv galonul (3,78 litri) de benzină din SUA a urcat de la 3,07 dolari la începutul anului până la 3,66 dolari luna aceasta.