Federația Rusă a lansat un satelit militar în spațiu, anunță Ministerul Apărării din această țară, care însă nu a dat mai multe detalii cu privire la scopul acestui eveniment.
Federația Rusă a lansat un satelit militar în spațiu. Motivul lansării este, momentan, necunoscut
Un satelit militar a fost lansat miercuri de Rusia în spațiu, potrivit Ministerului Apărării din această țară. Satelitul a fost transportat de o rachetă de clasă medie Soyuz-2.1b și a fost trimis în spațiu la ora 9.48, ora Moscovei (6.48 GMT), de pe cosmodromul Plesetsk, la 800 km nord de Moscova.
Experții spun că Rusia a fost împiedicată de o flotă mică și inadecvată de sateliți de comunicații și de supraveghere pe tot parcursul războiului.
„În principiu, Rusia este deja practic oarbă pe orbită”, a declarat pentru Radio Europa Liberă Bart Hendrix, analist și expert în programele spațiale sovietice și rusești.
Ministerul rus al Apărării nu a oferit detalii cu privire la scopul celei mai recente lansări.
Rusia desfășoară rachete hipersonice în Belarus într-un „mesaj către Occident”
Rusia a desfășurat pentru prima dată rachete hipersonice lansate din aer la o bază din Belarus, a afirmat Ministerul Apărării. În actualizarea sa zilnică privind războiul din Ucraina de marți, Ministerul Apărării a distribuit o imagine din satelit care, potrivit acestuia, arată două avioane de război rusești, împreună cu un container bine protejat, despre care se crede că stochează rachete.
Imaginea, care a fost realizată la 18 octombrie, arată ceea ce analiștii Ministerului Apărării cred că sunt avioane MiG-31K, precum și o posibilă cutie care conține rachete hipersonice Kinzhal pe aerodromul Machulishchy, la periferia orașului Minsk.
„Rusia a lansat ocazional aceste arme în timpul războiului din Ucraina, dar stocurile sunt probabil foarte limitate”, a precizat Ministerul Apărării.
MiG-31K a fost dezvoltat special pentru a transporta rachetele, care au o rază de acțiune de peste 1.200 de mile.
Staționarea avioanelor în Belarus nu ar contribui prea mult la creșterea numărului de ținte pe care le-ar putea lovi în Ucraina, a declarat Ministerul Apărării.
„Probabil că a efectuat această desfășurare în principal pentru a transmite un mesaj Occidentului și pentru a prezenta Belarusul ca fiind din ce în ce mai complice în război”, a declarat acesta.
Minsk permite ca trupele rusești să fie staționate pe teritoriul belarus și să organizeze de acolo atacuri asupra Ucrainei, deși insistă că nu dorește să se alăture direct războiului.
Forță comună pentru apărarea frontierelor belaruse
Luna trecută, Minsk și Moscova au anunțat crearea unei forțe comune pentru apărarea frontierelor belaruse, în timp ce Ucraina a avertizat că unități de aviație rusești se desfășoară în bazele belaruse de la granița sa.
Racheta Kinzhal este una dintre cele mai de temut arme din arsenalul rusesc.
Capabilă să atingă viteze de până la mach 10 – sau de 10 ori mai mare decât viteza sunetului – arma este destinată să fie mult mai greu de interceptat decât rachetele balistice convenționale. Aceasta poate transporta o încărcătură explozivă de 500 kg sau un focos nuclear tactic.
Cu toate acestea, unii analiști occidentali au pus sub semnul întrebării capacitățile armei, susținând că Kinzhal se bazează pe un proiect din anii 1980, scrie The Telegraph.