Federația Rusă ar putea renunța la cota impusă exporturilor de cereale, anunță agenția de presă a statului, adăugând că recolta este foarte ridicată în acest moment. Responsabilul agricol de la Moscova, Viktoria Abramchenko, a confirmat informațiile.
Federația Rusă ar putea renunța la cota impusă exporturilor de cereale. Recolta este foarte ridicată
Federația Rusă ar putea renunța la cota impusă exporturilor de cereale, anunță agenția rusă de presă, care amintește că țara condusă de Vladimir Putin este cel mai mare exportator mondial de grâu.
Responsabilul agricol de la Moscova, Viktoria Abramchenko, spune că recolta este foarte ridicată și că nu este nevoie de introducerea unor restricții cantitative, cel puțin în acest moment. Amintim că în perioada februarie-iunie, Rusia stabilește cote la exporturile sale de cereale, cu scopul de a se asigura că are destule cereale pentru nevoia internă.
„Recolta este atât de ridicată, încât, în principiu, nu sunt îndeplinite condiţiile pentru introducerea unor restricţii cantitative în acest moment”, spune Viktoria Abramchenko, scrie Reuters.
Previziunile liderului de la Kremlin arată că Federația Rusă este în grafic pentru a recolta în acest an o cantitate record de 150 de milioane de tone de cereale, inclusiv 100 de milioane de tone de grâu.
Recolta de cereale din Ucraina va scădea dramatic față de anul trecut
Federația Rusă se laudă cu o recoltă bogată, în timp ce recolta din Ucraina a suferit enorm din cauza războiului. Drept urmare, recolta de cereale din acest an va fi cu cel puțin 50% mai scăzută decât cea de anul trecut.
Informațiile prezentate la începutul lunii octombrie de către Ministerul Agriculturii al Ucrainei au arătat că ritmul însămânţării grâului de iarnă, pentru recolta din 2023, este de trei ori mai mic față de aceeași perioadă a anului trecut.
Conform acestor date, până la data de 3 octombrie, fermierii ucraineni au însămânţat 1,1 milioane de hectare cu grâu de iarnă. Comparativ, anul trecut, aceștia au însămânțat 3,1 milioane de hectare, a informat Reuters.
„Este puţin probabil că vom trece de două milioane de hectare însămânţate cu grâu de iarnă”, a declarat Alex Lissitsa, director general la IMC, una dintre cele mai mari companii agricole din Ucraina. „Recolta de cereale (în principal grâu şi orz) va fi cu 50-70% mai mică în 2023 comparativ cu 2022. Ne vom acoperi nevoile proprii, dar la exporturi nu va fi totul pe roz”, a adăugat Alex Lissitsa.
De obicei, Ucraina consumă până la şapte milioane de tone de grâu şi până la patru milioane de tone de orz în fiecare sezon.