Federaţia Sanitas pregăteşte o grevă generală în sectorul de sănătate şi de asistenţă socială, a declarat, luni, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi. Întrebat dacă este luată în calcul greva generală, Sepi a răspuns: "Sută la sută, aş putea să vă spun".
"Am avut săptămâna trecută o şcoală de vară în care ne-am întâlnit cu reprezentanţi din 25 de judeţe – în jur de -, ne-am consultat şi cu ceilalţi colegi; ei sunt acum pe drum să participe la această întâlnire. Ni se spune foarte clar că situaţia riscă să iasă de sub control. Şi, da, pregătim o grevă generală adevărată în sectorul de sănătate şi de asistenţă socială pentru că noi, Federaţia Sanitas, nu suntem Facebook", a declarat Marius Sepi.
Acesta a explicat că sindicaliştii sunt nemulţumiţi de diferenţele salariale foarte mari cum sunt cele între aceleaşi tipuri de profesii, între spitalele neclinice şi spitalele clinice.
"Întâmplător sau nu, probabil pe principiul 'Dezbină şi condu', săptămâna trecută a apărut al doilea pui al Ordonanţei 57, Ordonanţa 43, prin care, dintr-o dată, s-au găsit resursele financiare necesare pentru a asigura o creştere de salarii pentru personalul tehnico-administrativ doar din ministere; asta după ce, la întâlnirea avută cu reprezentanţii celor două ministere, Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii, de la Guvern, de acum două săptămâni, ni s-a spus că nu sunt bani şi că se va interveni pe Legea de salarizare după data de 1 septembrie", a afirmat Marius Sepi.
Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas a anunţat că la ora 14:00 va avea loc o întâlnire cu ministrul Sănătăţii, iar la discuţii ar putea participa şi ministrul Muncii.
"Suntem în data de 5 (septembrie – n. r.) şi, deocamdată, nu am primit absolut nici o invitaţie, iar colegii mi-au solicitat întâlnirea de urgenţă a Biroului Executiv. La ora 14:00 sunt în măsură să vă spun. Probabil va fi o întâlnire şi cu ministrul Sănătăţii, după care vom ieşi şi, în funcţie şi de discuţia avută, vom stabili clar un calendar foarte ferm de acţiuni sindicale, pentru că nu mai putem tolera această situaţie. Pentru noi sunt importante toate categoriile profesionale. Avem şansa de a avea în rândurile noastre, între cei 110.000 de salariaţi, toate categoriile profesionale din Sănătate şi din Asistenţă sanitară şi nu mai putem să tolerăm această dezbinare în care fracţionăm sistemul sanitar şi de asistenţă socială, dând pe bucăţi nişte rămăşiţe", a precizat Sepi.
Întrebat de jurnalişti despre nivelul salariilor personalului TESA, Marius Sepi a răspuns că există economişti la spitalele judeţene care au între 14,8 milioane de lei vechi şi 18 milioane de lei vechi şi gestionează bugete de peste 100 şi ceva de miliarde de lei vechi lunar sau jurişti care primesc 14 milioane lei vechi.
"De asemenea, nu mi se pare normal ca la aceeaşi profesie, cu probleme de multe ori mai mari în spitalele neclinice şi spitale clinice, să asistăm la diferenţe de peste 8 milioane lei (vechi – n. r.), iar între colegi asistenţi medicali care au studii postliceale şi cei care au studii superioare diferenţa este de 12 milioane lei vechi. A trecut data de 1 septembrie, am aşteptat cu interes invitaţia pentru a negocia Legea de salarizare. Repet, nu am înţeles de ce a apărut această Ordonanţă 43, care a bulversat tot sistemul sanitar şi de asistenţă socială. Avem semnale inclusiv de la ceilalţi colegi din zona bugetară. Învăţământul este supărat, funcţionarii publici din primării la fel. Au fost plimbaţi efectiv de la o uşă la alta. Pentru unii se pare că se poate, iar pentru alţii nu se poate", a declarat Marius Sepi.