Solidaritatea Sanitară solicită restructurarea urgentă a sistemului de sănătate

Federația „Solidaritatea Sanitară” din România a solicitat, luni, Ministerului Sănătății și Guvernului să demareze de urgență o restructurare a sistemului public de sănătate.

Printre propunerile de reformă se numără regândirea sistemului malpraxis, introducerea profesiei de etician/bioetician în spitale și crearea unor proceduri etice pentru gestionarea resurselor vitale deficitare.

Sindicaliștii propun înlocuirea actualului sistem malpraxis cu un sistem de despăgubire a pacienților pentru prejudicii suferite. În acest sens, aceștia cer crearea unui corp profesional al experților în medicină, un organism autonom care să colaboreze cu instanțele și instituțiile responsabile de despăgubirea pacienților. Sindicaliștii subliniază că aceste solicitări sunt formulate de peste un deceniu, însă nu au fost încă implementate.

Introducerea eticienilor în spitale

O altă cerință importantă, potrivit sindicaliștilor federației Solidaritatea Sanitară este introducerea profesiei de etician sau bioetician în spitalele publice. Având în vedere numeroasele dezbateri publice privind respectarea eticii medicale și deontologiei profesionale, sindicaliștii consideră necesară prezența unor experți obiectivi în etică, care să provină din diverse domenii, precum drept, filozofie sau antropologie.

Acești profesioniști ar avea rolul de a coordona activitatea Consiliului etic, de a participa la comisiile aferente procedurilor speciale și de a oferi consiliere etică personalului medical.

Sindicaliștii cer, de asemenea, crearea unor proceduri etice care să fie aplicate în cazurile de deficit de resurse vitale, comparativ cu numărul de pacienți care au nevoie de acestea. De asemenea, aceștia propun introducerea unor instituții adaptate contextului actual, cum ar fi testamentul corporal, care să permită cetățenilor să decidă cine va lua decizii în privința sănătății lor atunci când ei nu mai pot face acest lucru.

medic consultatie
Consultație medic/SURSA FOTO: Dreamstime

Consecințele nepunerii în aplicare a reformelor

Federația „Solidaritatea Sanitară” avertizează că, în absența implementării rapide a acestor reforme, restabilirea încrederii cetățenilor în sistemul public de sănătate va deveni imposibilă, cu consecințe negative atât pentru pacienți, cât și pentru angajații din sănătate.

În acest context, amintim că doi medici din Secția ATI a Spitalului Sfântul Pantelimon sunt acuzați de omor calificat cu premeditare, după decesul unui pacient căruia i-a fost redusă doza de noradrenalină. Acest caz a generat dezbateri aprinse în rândul medicilor și a scos la iveală necesitatea unui corp de experți care să se pronunțe în astfel de situații delicate.