Federația Solidaritatea Sanitară condamnă Ordonanța trenuleț

Federaţia Solidaritatea Sanitară a semnalat, vineri, patru tipuri de pierderi generate de Ordonanţa „trenuleţ”, care vor afecta angajaţii din domeniul sanitar. De asemenea, organizația a avertizat că va lua în considerare declanşarea unei greve, în semn de protest.

Sindicaliștii au declarat că, potrivit formei proiectului de OUG primite oficial, Guvernul încearcă să introducă patru categorii de pierderi care vor afecta angajații din sănătate:

  • Veniturile salariale nu vor fi actualizate cu inflația, ceea ce va duce, evident, la o scădere a veniturilor salariale reale (adică a puterii de cumpărare).
  • Voucherele de vacanță nu vor fi acordate în 2025.
  • Sporurile vor fi blocate, iar acestea nu vor fi raportate la salariile de bază în plată, inclusiv tariful orar al gărzilor suplimentare. Aceasta ar reprezenta cea mai mare pierdere pentru angajații din sănătate.
  • Compensarea pentru lucrul în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale nu va fi acordată în plus față de sporuri. Acesta ar trebui să fie un drept pentru angajații care lucrează în ture, atunci când numărul de zile libere primite într-o lună nu este egal cu numărul de zile libere legale.

Reprezentanții Federației Solidaritatea Sanitară au anunțat că vor încerca modificarea acestor prevederi în cadrul întâlnirii de sâmbătă între Guvern și confederațiile sindicale.

Și studenții s-au arătat nemulțumiți

Amintim că și studenții din România au manifestat nemulțumiri față de „Ordonanța trenuleț”, iar patru organizații studențești au protestat împotriva intenției Guvernului de a reduce subvențiile pentru transport și de a discuta posibila suspendare a majorării burselor în anul 2025.

Organizațiile care atrag atenția asupra acestor modificări sunt Uniunea Studenților din România (USR), Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR), Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) și Asociația Tineretul ONU din România (UN Youth România).

Aceste patru organizații și-au exprimat nemulțumirea față de schimbările propuse în proiectul de Ordonanță de Urgență privind măsurile fiscal-bugetare pentru anul 2025, subliniind că aceste modificări vor avea un impact direct asupra vieții studenților.

Conform acestor organizații, proiectul de Ordonanță de Urgență prevede următoarele modificări, care urmează să intre în vigoare începând cu data de 1 ianuarie:

  • Studenții vor beneficia de o reducere de 90% pentru transportul intern doar pe rutele dintre localitatea de domiciliu și centrul universitar în care învață;
  • Reducerea tarifelor pentru transportul local și metrou va fi redusă de la 90% la 50%;
  • Nu vor exista majorări ale cuantumului burselor pentru studenți pe parcursul anului 2025.

„Aceste măsuri sunt INACCEPTABILE și limitează accesul studenților la metode de transport accesibile, punând o presiune suplimentară asupra acestora, în contextul în care majoritatea studenților nu dispun de un venit stabil, iar fondul de burse nu se va mai majora”, au transmis reprezentanții studenților.

Studenții au criticat ferm aceste decizii și au cerut deschiderea unui dialog real și transparent cu federațiile studențești și societatea civilă, pentru a garanta adoptarea unor politici mai echitabile.

„La final de an a sosit nota de plată, însă cine o plătește?”, întreabă ironic studenții în finalul mesajului lor.