Federaţia Solidaritatea Sanitară din România cere medicilor să suspende protestele pentru o zi ca urmare a demarării negocierilor cu Ministerul Sănătăţii, se arată într-un comunicat al sindicatelor.
"Având în vedere iniţiativa Ministerului Sănătăţii de a demara negocierile pe tema drepturilor solicitate de medicii care efectuează gărzi şi a modalităţii de garantare a ofertei făcute, Federaţia "Solidaritatea Sanitară" adresează tuturor medicilor rugămintea de a suspenda pentru o zi (pentru data de 08.08.2016) protestele, în speranţa că negocierile vor putea fi finalizate astăzi (luni – n.r.). Suspendarea protestelor înseamnă rugămintea de a efectua gărzile programate în contul timpului de lucru normal, asigurând continuitatea asistenţei medicale. Ea constituie o dovadă suplimentară de bună credinţă din partea protestatarilor, dovedind faptul că interesul acestor acţiuni vizează strict obţinerea drepturilor legale", se arată în comunicat.
Potrivit unui sondaj comandat de Federaţia "Solidaritatea Sanitară" şi dat publicităţii marţi, cei mai mulţi medici din România (87%) care efectuează gărzi au refuzat sau intenţionează să refuze încheierea Contractelor Individuale de Muncă (CIM) pentru gărzile suplimentare dacă nu le sunt acordate toate drepturile, aşa cum au fost solicitate în mod public.
Rezultatele cercetării relevă, de asemenea, că, dintre medicii cărora li s-a propus deja semnarea CIM, circa 73% au refuzat să facă acest lucru, majoritatea chiar şi în contextul presiunilor exercitate de conducerea spitalelor.
Totodată, aproape 10% dintre medici au declarat că li s-a propus încheierea acestor contracte de muncă pentru gărzile suplimentare, iar 6,2% dintre cei chestionaţi au indicat existenţa presiunilor din partea conducerii spitalelor pentru semnarea noilor contracte.
Conform sursei citate, aproximativ 87% dintre medicii care efectuează gărzi au refuzat sau intenţionează să refuze încheierea CIM pentru gărzile suplimentare dacă nu le sunt acordate toate drepturile, aşa cum au fost solicitate în mod public.
Raportul de cercetare cu titlul "Evaluarea protestului medicilor care efectuează gărzi din perspectiva oportunităţii obţinerii drepturilor solicitate" s-a desfăşurat pe un eşantion format din 1.000 de medici care efectuează gărzi.AGERPRES