Federația ”Solidaritatea Sanitară” pregătește o grevă generală! Se întâmplă pe 1 iulie

Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Consiliul de Coordonare al Federației ”Solidaritatea Sanitară” a decis, mercuri, 17 mai, declanșarea acțiunilor de protest pentru grevă generală din 1 iulie. Care sunt revendicările sindicaliștilor?

Federația ”Solidaritatea Sanitară” a anunțat, miercuri, 17 mai, declanșarea acțiunilor de protest şi strângerea de semnături pentru grevă generală din 1 iulie.

Semnături pentru greva generală din 1 iulie

„Întrunit astăzi, Consiliul de Coordonare al Federației ”Solidaritatea Sanitară” a decis declanșarea acțiunilor de protest, astfel:

1. Demararea strângerii semnăturilor pentru declanșarea grevei generale a lucrătorilor din sănătate și demisia în masă din contractele de gărzi a medicilor membri ”Solidaritatea Sanitară” începând cu data de 23 mai 2023;

2. Miting și marș al membrilor ”Solidaritatea Sanitară” în data de 08 iunie 2023:
– Miting în Piața Victoriei între orele 11:00-12:00
– Marș între Piața Victoriei și Piața Revoluției între orele 12:00-12:30
– Miting Piața Revoluției între orele 12:30-13:00
– Marș Piața Revoluției – Piața Constituției între orele 13:00 -13:30
– Miting Piața Constituției între orele 13-30-14:30″, a anunțat, miercuri, Federația ”Solidaritatea Sanitară”.

Revendicările sindicaliștilor

De asemenea, sindicaliștii au anunțat și care sunt revendicările Federației „Solidaritatea Sanitară”.

„1. Acceptarea propunerilor Federației „Solidaritatea Sanitară” la Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, rămase în divergență și încheierea acestui contact colectiv de muncă. Acestea includ asigurarea condițiilor de muncă decente.

2. Aplicarea proiectului de lege a salarizării stabilit cu Ministerul Sănătății, acesta asigurând:
–  Reașezarea în grila de salarizare a tuturor angajaților din sectorul public de sănătate, începând cu asistentele medicale;
– Posibilitatea unei creșteri efective și relevante a veniturilor angajaților din sănătate (aceste creșteri salariale înseamnă de facto creșterea puterii de cumpărare a tuturor lucrătorilor din sănătate);

3. Aplicarea principiilor prevăzute atât de legea în vigoare cât și de proiectul de lege a salarizării:
– Raportarea sporurilor pentru condițiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA și muncitori sanitari.
– Raportarea sporurilor de tură și pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal.
– Plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază.

4. Actualizarea valorii indemnizației de hrană luând ca referință salariul minim în plată și scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor.

5. Deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate

6. Creșterea ponderii a cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE”, a transmis Federația ”Solidaritatea Sanitară”.

Luna trecută, Federaţia Solidaritatea Sanitară le-a solicitat guvernanților ca cei din domeniul sănătății să nu aibă parte de reduceri bugetare

”În cazul angajaţilor din Sănătate se poate discuta doar despre creşterea veniturilor salariale. Având în vedere faptul că pe agenda Guvernului de astăzi, 12.04.2023, se află o discuţie privind posibilitatea de reducere a bugetelor unora dintre sectoare, Federaţia Solidaritatea Sanitară solicită guvernanţilor să nu includă Sănătatea în lista celor care vor suferi reduceri bugetare”, au transmis atunci, sindicaliştii, într-un comunicat de presă.