Fondul European de Investiții (FEI) și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale au semnat primul Acord de finanțare pentru a veni în sprijinul fermierilor din România. Instrumentul financiar este prevăzut în Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) și este finanțat, atat prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), cât și din resurse naționale. Se așteaptă ca facilitatea să genereze cel puțin 126 milioane Euro în finanțări noi acordate beneficiarilor eligibili.
FEI va implementa un nou produs de creditare cu partajarea riscului care va reduce semnificativ ratele dobanzilor și va îmbunătăți cerințele de garantare a împrumuturilor acordate intreprinderilor active în sectorul agricol. Produsul urmîrește să susțină investițiile și cheltuielile de capital ale fermelor mici și ale intreprinderilor active în domeniul agriculturii, precum și cofinanțarea granturilor din agricultură.
FEI urmează să lanseze un Apel pentru Expresii de Interes adresat intermediarilor financiari care oferă finanțare fermierilor din România. După primirea aplicațiilor și parcurgerea unui proces de evaluare a acestora, FEI va selecta intermediarii financiari care urmează să pună la dispoziție finanțarea necesară fermierilor și intreprinderilor agricole din România.
Referindu-se la semnarea acordului, directorul executiv al FEI, Pier Luigi Gilibert a declarat: “Agricultura contribuie semnificativ la creșterea economică a României, iar acest mandat va îmbunătăți accesul la finanțare al fermierilor și al intreprinderilor din agricultură, având și o componentă de finanțare a fermelor mici. România se numără printre țările cu cea mai mare productivitate în acest domeniu. Prin parteneriatul încheiat cu Ministerul Agriculturii vom putea oferi mai multe oportunități fermierilor locali pentru extinderea producției și pentru creșterea competitivității în acest sector”.
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea a declarat: “În misiunea pe care o am, întotdeauna am apreciat adaptarea și flexibilitatea de care trebuie să dam dovadă în utilizarea instrumentelor și mecanismelor Uniunii Europene, pentru a răspunde prompt și eficient la problemele cu care se confruntă fermierii. Semnarea acestui Acord de finanțare de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale reprezintă o soluție la dificultățile pe care le întâmpină fermierii în susținerea investițiilor atât de necesare dezvoltării agriculturii și a spațiului rural din România. Utilizarea fondurilor din PNDR pentru acordarea de credite, în condiții mai avantajoase, pentru fermieri contribuie atât la îmbunătățirea performanței din agricultură, cât și la integrarea într-o piață din ce în ce mai competitivă”.