In secolul al XIV-lea, regele maghiar Sigismund de Luxembourg ii ofera orasului drept de targ. Feldioara avea dreptul de a primi toti refugiatii, cu exceptia criminalilor si a hotilor. La sfarsitul secolului al XVI-lea insa, dezvoltarea economica facuse ca Brasovul sa invinga. Toata gloria Feldioarei s-a retras in blazonul sau ce infatiseaza o cetate cu portile deschise. Emblema localitatii este inscriptionata pe monumentul eroilor sasi. Construit in 1912, el este inchinat celor 39 de tineri bra
In secolul al XIV-lea, regele maghiar Sigismund de Luxembourg ii ofera orasului drept de targ. Feldioara avea dreptul de a primi toti refugiatii, cu exceptia criminalilor si a hotilor. La sfarsitul secolului al XVI-lea insa, dezvoltarea economica facuse ca Brasovul sa invinga. Toata gloria Feldioarei s-a retras in blazonul sau ce infatiseaza o cetate cu portile deschise. Emblema localitatii este inscriptionata pe monumentul eroilor sasi. Construit in 1912, el este inchinat celor 39 de tineri brasoveni cazuti in batalia de la 1612, dintre principele Ardealului Gabriel Bathory si brasoveni.
De fapt, intreaga localitate se leaga de istorie si de sasi. Asezata in tara Barsei de Jos, Feldioara s-a dezvoltat pe colina care se desprinde din muntii Persani si se opreste pe Valea Oltului. Muntii nu se afla nici ei prea departe. Din Feldioara sunt 40 de kilometri pana la Bucegi, 30 km pana la Masivul Postavaru si 45 km inspre muntii Piatra Craiului.
Localitatea este atestata documentar in anul 1234, sub numele de Castrum Sancte Maria. Mai inainte insa, in 1211, regele maghiar Andrei al II-lea trimite cavalerii teutoni in localitate. Ei au stat in tara Barsei numai 14 ani, dar pana in ziua de azi, denumirea germanica a Feldioarei este Marienburg, de la Sfanta Maria, protectoarea Ordinului teutonilor. In urma acestora au ramas o cetate si o biserica. Datand din secolul al XIII-lea, cetatea medievala pastreaza inca doua turnuri unite prin ziduri de aparare. Feldiorenii serbeaza aici maialul, o sarbatoare campeneasca de primavara.
Biserica evanghelica este construita in stil gotic, pe temeliile unei bazilici mai vechi, din secolul al XIII-lea. In interiorul sau s-a pastrat o orga din secolul XIX. Secole de-a randul, pe altarul bisericii evanghelice din Feldioara s-a aflat biblia lui Luther, in editie Princeps, adusa aici de Honterus, reformatorul sasilor din tara Barsei. In prezent, in Feldioara se mai afla 60 de sasi. Inaintasii lor au determinat aspectul localitatii, incepand de la casele masive cu porti inalte si terminand cu structura stradala unica in tara Barsei. Axa principala, lunga de aproximativ 1,5 km si avand doua sensuri de circulatie, nu urmeaza directia soarelui, ci este perpendiculara pe ea.
Desi Feldioara nu este incadrata intr-un circuit turistic oficial, turistii vor gasi totusi locuri de cazare. In localitate se afla un hotel si o cabana a pescarilor. Pe cele cateva lacuri se pescuieste si se vaneaza, iar cabana pescarilor pune la dispozitia doritorilor barci de pescuit.
Info util
· Cai de acces
Cu autoturismul – pe drumul
european E60, la 20 de kilometri de Brasov; cu microbuzul – Bucuresti-Tg. Mures, circula zilnic, la interval de 45 de minute; cu trenul – Bucuresti-Brasov sau Brasov-Sighisoara, in haltele Feldioara si Rotbav.
· Cazare
– Restaurant – motel Doripesco – o camera pentru doua persoane – 750.000 lei/noapte
– motel Fineta – o camera pentru doua persoane – 600.000 lei/noapte.
· Ce trebuie vazut
– Biserica romaneasca – dateaza din 1788; ca stil arhitectonic este o combinatie intre gotic si specific romanesc, cu pridvor si picturi exterioare.
– Biserica fortificata din Rotbav, construita in secolul al XIV-lea, poate gazdui 1.200 de persoane; sasii construiau biserici atat de mari incat sa poata intra toata suflarea asezarii in caz de pericol.
– Monumentul prizonierilor rusi si maghiari – in Feldioara a fost un lagar de concentrare in 1944, iar prizonierii au fost, pe rand, rusi si maghiari. Monumentul a fost amenajat de Ambasada rusa si de o organizatie maghiara.