A început să fotografieze de la vârsta de 13 ani, iar acum, la 22 de ani, se mândreşte cu numeroase premii internaţionale, dar şi cu faptul că fotografiile ei au apărut pe coperţile volumelor unor scriitori celebri.
Felicia Hodoroabă-Simion s-a născut în Craiova, iar primul aparat de fotografiat, un Canon 400D, l-a primit de la părinţi la vârsta de 13 ani. După primele declanşări ale aparatului le-a spus părinţilor că ştie ce vrea să se facă în viaţă: fotograf. Au urmat participări la concursuri internaţionale, iar fotografiile Feliciei au devenit tot mai apreciate. La vârsta de 17 ani a fost nominalizată la Sony World Photography Awards 2012 (secţiunea Portret, categoria Youth), cu o fotografie a mătuşii tatălui ei, pe care a surprins-o în tren, la plecarea dintr-un sat teleormănean. Anul acesta, juriul competiției Sony World Photography Awards a apreciat fotografiile Feliciei din categoriile „Enhanced“ și „Natură moartă“. În afara concursurilor, imaginile surprinse de tânăra fotografă au fost selectate de publicaţii celebre, dar şi de scriitori importanţi, pentru a le ilustra cărţile. Printre aceştia se numără Paulo Coelho, David Baldacci, Elizabeth George, Veronique Olmi, Laura Griffin, Jenny Downham. La fotografiile ei au apelat şi publicaţii de presă precum „Der Spiegel“ „The Telegraph“, „The Guardian“, „The Irish Times“ şi „Il Post“. Nu în ultimul rând, pe blogurile „Pulitzer Center Blog“ şi „National Geographic“ pot fi admirate şi acum fotografiile ei.
Planuri de viitor
Felicia a absolvit Universitatea Națională de Arte din București, secția Foto-video, iar în prezent urmează un masterat în Etnologie, Antropologie Culturală și Folclor la Facultatea de Litere a Universității din București. După ce fotografiile ei au făcut parte din expoziții (solo și colective) în galerii din Anglia, Franța, SUA, România, Serbia, Italia, Polonia şi Elveția, ofertele de colaborare nu au încetat să apară, însă Felicia le-a declinat deoarece încă nu vrea să părăsească România.
„Am primit câteva propuneri de colaborare din partea unor agenții de imagine, însă am amânat acest lucru, întrucât ar fi necesară mutarea într-o altă țară, iar momentan activitatea mea se desfășoară aici“, a declarat Felicia Hodoroabă-Simion. Tânara fotografă îşi doreşte să facă în continuare ţara noastră cunoscută peste hotare descoperind totodată lumi noi. „În prezent, pregătesc o expoziție care va avea loc la Belgrad spre finalul lunii și care explorează tema covorului în mediul rural românesc, și, de asemenea, alte mici proiecte personale în care îmbin realitatea cu fantasticul, prin foto-manipulare. Îmi doresc să dezvolt proiecte fotografice pe care să le pot «plimba» în diverse expoziții internaționale, să îmbin vizualul (inclusiv filmul) cu etnologia și antropologia, să călătoresc și să cunosc lumi noi, dar mai ales să aprofundez «lumea de aici», a României“, a adăugat Felicia.
Scurt CV
l Universitatea Națională de Arte din București, secția Foto-video
l Masterat în Etnologie, Antropologie Culturală și Folclor la Facultatea de Litere a Universității din București
Premii:
l Elogii deosebite Sony World Photography Awards 2017
l 5 menţiuni, IPA Awards 2015
l Locul 1, categoria „Copii“, Locul 2 categoria „Fine art“, Menţiune categoria „Oameni“, Concurs de fotografie Moscova 2014
l 4 medalii de argint, 1 bronz, Paris Prix de la Photographie 2014.