Cu câteva luni în urmă, mai precis în luna ianuarie, am avut o dispută televizată cu doamna ministru Grapini legată de introducerea impozitului forfetar. M-a invitat chiar în biroul ministerial pentru a discuta pe marginea acestui subiect.
Am ieșit foarte dezamăgit de la întâlnirea cu doamna ministru pentru că am simțit că nu era, cel puțin la acel moment, deschisă la propunerile mediului de business. Eu chiar m-am oferit să lucrez probono pentru a realiza împreună un plan de stimulare a mediului antreprenorial. Nu s-a concretizat nimic. La șapte luni de la acel eveniment, am citit o știre conform căreia dna Grapini declara că l-a convins pe primul ministru Victor Ponta de necesitatea reducerii impozitului pe venit plătit de IMM-uri de la 3% la 1,5%. Măsura ar urma să intre în vigoare din 2014.
Inițiativa dnei ministru Grapini este mai mult decât binevenită. Indiferent de disputa pe care am avut-o cu domnia sa, remarc și salut orice decizie politică care conduce la stimularea mediului de business. Companiile mici și mijlocii au nevoie de o fiscalitate „prietenoasă“, mai ales în actualul context economic global. Antreprenorii sunt gâtuiți de numărul mare de taxe, de fiscalitatea excesivă pe forța de muncă și de birocrația ucigătoare.
În acest context, reducerea impozitului pe venit este o măsură care va dinamiza activitatea firmelor, mai ales a celor aflate la început de drum.
Cred că măsura luată de dna Grapini ar trebui să facă parte dintr-o strategie națională de stimulare a start-u-purilor. Avem nevoie de un program care să conducă la creștere econimică susținută, mai ales că și reprezentanții FMI au cerut Guvernului să ia măsuri de stimulare rapidă a economiei. Pe lângă reducerea fiscalității, investiții în infrastructură și politici pentru crearea de locuri de muncă, cred că Guvernul ar trebui să ia în calcul înființarea unei Agenții Guvernamentale pentru Start-up-uri.
Știu că există programe de finanțare a tinerilor care vor să intre în afaceri, care au avut rezultate deosebite, dar pentru ca antreprenoriatul să devină un motor de creștere economică avem nevoie de mai mult. Propun nu doar să finanţăm startup-urile, ci şi să urmărim evoluţia lor pe perioada până la consolidarea afacerii, dat fiind faptul că rata de succes este mică în primul an de la înfiinţare. În această perioadă de test pentru consolidare, startup-urilor li se va oferi sprijin pentru consolidare însemnând participarea la: sesiuni de mentoring cu oameni de afaceri autohtoni şi străini; evenimente în plan local: târguri de stratup-uri, prezentări în cadrul unor universităţi; întâlniri de dezvoltare şi testare a proiectelor lor (hackaton).
Spun asta și din urmatorul motiv: România este pe primele locuri în Europa la numărul de firme înființate, dar pe ultimele locuri în ceea ce privește rata de supraviețuire a unei companii în primele 36 de luni de la înființare.
Pentru a crea o Agenție eficientă dedicată strat-uprilor, Guvernul ar trebui să atragă oameni de afaceri cu experință care să gestioneze întregul program. Numai așa vom putea să transformăm România într-un hub antreprenorial al Europei de Est.
MARIAN DUȘAN,
CEO Editura Evenimentul și Capital
Felicitări, doamna Grapini!
4 august 2013, 22:48
Ultima modificare în 5 august 2013, 01:48
Etichete:
Publicat in categoriile: Editoriale
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Editoriale
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- 478 milioane euro pentru România Digitală!
- Cine investește în proiectul «România 2050»?
- Agenția Guvernamentală pentru Startup-uri, un proiect de luat în seamă
- Spune-mi ce followeri ai, pentru a-ți spune ce lider ești
- Pro şi contra unui nou acord cu FMI
- Cui îi trebuie o Românie dodoloaţă
- Da, vreau salarii «nesimțite» la stat!
- Eu pariez pe antreprenori tineri
- Reality check – sistemul de sănătate
- Decât o diplomă