Măsuri pentru creşterea comerţului. S-a propus scăderea impozitului pentru marile companii

Marcel Ciolacu, Guvern

SURSA FOTO: Guvernul Romaniei

Feliciu Paraschiv, președintele ANCMMR, a declarat marți, pe data de 19 martie, că Guvernul va analiza propunerea venită din partea Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România de reducere a impozitelor la companiile cu cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro de la 1% la 0,5%.

ANCMMR propune reducerea impozitelor pentru companiile mari de la 1% la 0,5%

Marți, Feliciu Paraschiv a participat, la Palatul Victoria, la consultări cu premierul Marcel Ciolacu și mai mulți reprezentanți ai Guvernului.

„Domnul prim-ministru ne-a chemat pentru a propune nişte măsuri pentru creşterea comerţului românesc, pe noi, Asociaţia Naţională a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România, şi pe distribuitori, Asociaţia Distribuitorilor, să găsim soluţii pentru creşterea comerţului românesc, creşterea producţiei în România şi scăderea preţului şi a inflaţiei.

Am propus reducerea impozitului la companiile cu cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro, acel 1%. Noi am vrut să creştem, iniţial, cifra, de la 50 de milioane la 500 de milioane, dar, am agreat cumva, dacă se poate, să scădem de la 1% la 0,5%. În principiu, au zis că studiază problema şi e posibil să se întâmple lucrul acesta. Nu se ştie încă de când, vor face întâi nişte calcule”, a declarat acesta.

Președintele ANCMMR a subliniat că în timpul întâlnirii nu s-a abordat subiectul prelungirii măsurii de plafonare a adaosului comercial la alimentele de bază.

„Nu am discutat despre plafonare. Plafonarea a fost prelungită, noi retailerii nu am fost de acord cu plafonarea. Pe înţelesul tuturor, înseamnă că în momentul în care plafonezi nişte preţuri la anumite produse e posibil să crească preţurile la alte produse din alte zone, şi aici mă refer la cosmetice, la detergenţi, la produse industriale”, a explicat el.

S-a discutat și despre închiderea hipermarketurilor în weekend

Feliciu Paraschiv a mai menționat că în timpul consultărilor s-a discutat și despre propunerea referitoare la închiderea hipermarketurilor în weekend.

„Am discutat despre închiderea hipermarketurilor în weekend, care ar fi adus cumva clienţii din zonele de hipermarket către retalierii mici. Am convenit, totuşi, că nu e o soluţie care ar fi pe placul tuturor şi am propus închiderea magazinelor sâmbătă de la ora 13.00 şi duminică de la ora 13.00, pentru că dăm şi noi o gură de oxigen angajaţilor (…)

Premierul a fost deschis, prima dată a fost surprins, după care a spus că a înţeles mesajul nostru şi a spus că analizează lucrurile. (…) Dacă ne uităm în toată Europa, undeva sâmbătă la ora 13.00 se închid toate magazinele.

Închiderea la ora 13.00 pe care am propus-o noi pentru hipermarketuri ne-ar fi adus clienţi în magazinele mici tradiţionale. Nu e un lucru posibil, pentru că s-ar crea o discrepanţă (…) Alternativa ar fi să închidem toţi sâmbătă la ora 13.00 şi duminică la ora 13.00, şi magazinele mari şi magazinele mici, să avem un program de 8 ore sâmbăta şi un program de 8 ore duminica”, a declarat el.

Președintele ANCMMR a mai explicat că în contextul mediului de afaceri, caracterizat de o competiție acerbă, nu ar putea fi luată o astfel de decizie în mod unilateral.

„O să o ia unul sau doi retaileri şi restul nu. Şi atunci el pierde. Dacă vine Guvernul cu o lege şi spune: toată lumea închide la ora 12.00 sau la ora 13.00, sâmbăta, şi duminica la ora 13.00, toată lumea vom lucra la fel. (…)

Nu există nicio pierdere, pentru că se vor muta vânzările din după-amiaza zilei de sâmbătă şi după-amiaza zilei de duminică, se vor muta în timpul săptămânii. Au spus că o să se gândească la asta „, a declarat Paraschiv.

ANCMMR va prezenta Guvernului o listă finală cu cererile lor

Acesta a adăugat că în zilele următoare vor prezenta oficialilor guvernamentali o listă finală cu cererile lor. Iar după o analiză a acestora, săptămâna viitoare este planificată o nouă întâlnire la Guvern. În cadrul acesteia, se vor discuta în detaliu măsurile care urmează să fie adoptate.

În același timp, Daniel Trandafir, reprezentantul Asociației Naționale a Distribuitorilor, a subliniat că în cadrul discuțiilor au expus autorităților guvernamentale problemele cu care s-au confruntat în ultima perioadă. El a menționat impactul impozitului pe cifra de afaceri și lipsa fondurilor europene pentru sectorul de comerț și distribuție.

„S-au găsit soluţii, acestea vor veni către presă şi în zilele următoare. Toată lumea va analiza şi în următoarele zile veţi primi un comunicat de presă cu ce s-a rezolvat”, a spus el.

Marcel Ciolacu, întâlnire cu reprezentanții lanțurilor de magazine autohtone

La Palatul Victoria, premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu reprezentanții lanțurilor de magazine autohtone și ai distribuției din comerțul cu bunuri alimentare.

Scopul întâlnirii a fost să identifice soluțiile prin care Guvernul poate sprijini producătorii, distribuitorii și comercianții români.

Marcel Ciolacu a evidențiat importanța susținerii producătorilor autohtoni.

Premierul și-a exprimat dorința de a asigura produselor românești șanse egale pe piață, în raport cu produsele de import, și de a încuraja exportul acestora. Mai multe despre acest subiect puteți citi aici.