În Europa Occidentală, cele mai mari decalaje între femei şi bărbaţi cu posturi de conducere în materie de remuneraţii (salarii plus prime şi bonusuri) se constată în Germania (22%).

În ce priveşte remuneraţia totală, diferenţele mai mari s-au găsit în state vestice precum Austria – (20%), Suedia (19%), Spania şi Grecia (18%), Olanda şi Franţa (14%), Danemarca (12%) şi Irlanda (10%). Diferenţe mai mici sunt în Italia, Finlanda, Marea Britanie şi Portugalia (9%), Norvegia (8%), Elveţia (7%), Belgia (6%).
În Europa de Est, cel mai mare decalaj se înregistrează în Lituania (18%), după care urmează România (14%), Ungaria (13%), Serbia (12%), Slovacia (11%), Polonia (10%), Cehia şi Ucraina (5%).

În schimb, femeile manager câştigă cu 5% mai mult decât omologii lor bărbaţi în Bulgaria, şi cu 3% mai mult în Rusia. În Turcia, diferenţa este de un procent în defavoarea femeilor.

În alte regiuni, Orientul Mijlociu şi Africa, se constată decalaje similare: Maroc -15%, Emiratele Arabe Unite – 12%, Qatar – 38% (cel mai ridicat). În Arabia Saudită o astfel de comparaţie nu a fost posibilă, din cauza numărului prea mic de femei în posturi de conducere, explică Mercer.
Acum câteva zile, tot un studiu Mercer indica faptul că nu mai puţin de 34% dintre posturile de management din România sunt ocupate de femei, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă Mercer. Procentul plasează țara noastră pe locul 8 în top 40 de ţări cu cea mai mare pondere a femeilor manager.
Sursa: Agerpres