Femeile manager câştigă în Europa, în medie, cu 22% mai puţin decât bărbaţii care ocupă funcţii similare. În România, această diferenţă este de 14%, reiese dintr-un studiu realizat de firma de resurse umane Mercer
În Europa Occidentală, cele mai mari decalaje între femei şi bărbaţi cu posturi de conducere în materie de remuneraţii (salarii plus prime şi bonusuri) se constată în Germania (22%).
În ce priveşte remuneraţia totală, diferenţele mai mari s-au găsit în state vestice precum Austria – (20%), Suedia (19%), Spania şi Grecia (18%), Olanda şi Franţa (14%), Danemarca (12%) şi Irlanda (10%). Diferenţe mai mici sunt în Italia, Finlanda, Marea Britanie şi Portugalia (9%), Norvegia (8%), Elveţia (7%), Belgia (6%).
În Europa de Est, cel mai mare decalaj se înregistrează în Lituania (18%), după care urmează România (14%), Ungaria (13%), Serbia (12%), Slovacia (11%), Polonia (10%), Cehia şi Ucraina (5%).
În schimb, femeile manager câştigă cu 5% mai mult decât omologii lor bărbaţi în Bulgaria, şi cu 3% mai mult în Rusia. În Turcia, diferenţa este de un procent în defavoarea femeilor.
În alte regiuni, Orientul Mijlociu şi Africa, se constată decalaje similare: Maroc -15%, Emiratele Arabe Unite – 12%, Qatar – 38% (cel mai ridicat). În Arabia Saudită o astfel de comparaţie nu a fost posibilă, din cauza numărului prea mic de femei în posturi de conducere, explică Mercer.
Acum câteva zile, tot un studiu Mercer indica faptul că nu mai puţin de 34% dintre posturile de management din România sunt ocupate de femei, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă Mercer. Procentul plasează țara noastră pe locul 8 în top 40 de ţări cu cea mai mare pondere a femeilor manager.
Sursa: Agerpres