Premierul eston, Kaja Kallas, spune că vrea să preia conducerea Alianței Atlanticului de Nord (NATO). Aceasta spune că Ucraina are toate șansele să câștige războiul, adăugând că dorește o pace de lungă durată în regiune.
Premierul eston vrea să conducă NATO
Premierul eston a făcut o declarație îndrăzneață la „Summitul Apărării Politico”. Kaja Kallas a anunțat că dorește să preia conducerea NATO. Amintim că momentul este unul tensionat la nivel mondial, fiind marcat de conflictul din Ucraina și apariția unor amenințări globale, precum cea din partea Chinei.
Declarațiile sale vin în contextul îngrijorărilor liderilor baltici și est-europeni cu privire la stabilitatea sprijinului acordat de Statele Unite ale Americii (SUA) eforturilor de război ale Ucrainei.
Întrebată dacă ar dori să devină succesoarea secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, Kallas a răspuns afirmativ.
Această declarație a fost făcută în timpul vizitei sale la Washington. presa internațională scrie că declarația subliniază importanța pe care o acordă NATO în fața provocărilor actuale.
Criza din Ucraina a impus Alianței Nord-Atlantice să devină o forță-cheie în sprijinul acestei țări împotriva invaziei Rusiei.
Într-o atmosferă în care amenințările emergente, cum ar fi China și inteligența artificială, devin din ce în ce mai prezente, rolul NATO capătă o importanță crescândă.
Kallas spune că Ucraina va învinge
Cu toate provocările, Kaja Kallas exprimă optimismul că Ucraina va învinge în eforturile sale de a respinge invazia rusă. În ciuda temerilor unui impas pe câmpul de luptă, ea spune că nu se poate pune problema despre un astfel de scenariu.
De altfel, spune că scenariul acesta este favorabil Rusiei, motiv pentru care îndeamnă la prudență în interpretarea evenimentelor.
”Înţeleg întru totul acest lucru şi cred că acest lucru poate fi învins (…) Iar Ucraina poate învinge în acest război (…) Asta e în beneficiul lor. Să nu cădem în această capcană”, spune ea.
Este important ca SUA obțină o pace lungă
Kallas subliniază importanța susținerii Statelor Unite în obținerea unei păci pe termen lung în regiunea respectivă.
Într-un dialog cu politicieni americani, ea:
- subliniază necesitatea unui sprijin continuu
- evidențiază surpriza plăcută în fața susținerii exprimate de unii politicieni „sceptici”
”Ceea ce vrem noi este o pace pe termen lung. Bineînţeles, susţinerea americană este fundamentală”, declară ea.
Prin anunțul său de a aspira la conducerea NATO, Kaja Kallas aduce în prim-plan o perspectivă ambițioasă în ceea ce privește rolul alianței în gestionarea crizelor actuale.
Germania va furniza Ucrainei 25 de tancuri de luptă Leopard
Producătorul german de armament Rheinmetall a declarat marți că va furniza Ucrainei:
- 25 de tancuri de luptă principale Leopard 1A5
- cinci vehicule blindate de recuperare (Bergepanzer 2)
- două tancuri de antrenament pentru șoferi
Într-o declarație, compania a precizat că afacerea a fost finanțată de guvernul german într-o tranzacție evaluată la „două cifre de milioane de euro”.
Acesta a adăugat că acordul include, de asemenea, formare, logistică, piese de schimb, întreținere și alte servicii de asistență.
Cine este Kaja Kallas?
Cu o carieră politică ce a luat avânt în 2011 și cu o serie de realizări notabile, Kaja Kallas a intrat în istoria Estoniei ca prima femeie prim-ministru. Mandatul ei, început în ianuarie 2021, a fost marcat de angajament și schimbări semnificative în peisajul politic estonian.
Prim-ministrul Kallas a pășit în arena politică în 2011, devenind membră a celui de-al 12-lea Riigikogu. Încă din primele zile, și-a dovedit abilitățile și pasiunea pentru domeniul economic, ocupând funcția de președinte al Comisiei pentru afaceri economice în același an. Această poziție i-a oferit o platformă pentru a influența politica economică a Estoniei.
Între 2014 și 2018, Kaja Kallas și-a extins orizonturile politice ca membru al Parlamentului European. Aici, și-a consolidat expertiza în domeniul afacerilor europene, contribuind la dezbaterile și deciziile care afectau nu doar Estonia, ci întreaga Uniune Europeană. Prin activitatea sa, a câștigat recunoaștere și susținere.
În 2019, Kallas s-a întors în Riigikogu ca membru al celui de-al 14-lea mandat. De-a lungul acestui timp, și-a consolidat poziția ca lider influent, preluând funcția de președinte al Facțiunii. Angajamentul ei ferm și viziunea clară au fost aduse în prim-plan, contribuind la orientarea și eficiența grupului parlamentar.
Momentul culminant al carierei sale politice a avut loc în 2021, când Kaja Kallas a devenit prima femeie prim-ministru al Estoniei.
Pe lângă realizările sale politice, Kaja Kallas a obținut o diplomă în drept la Universitatea din Tartu în 1999. Studiile postuniversitare la Școala de Afaceri din Estonia în 2007 au completat baza sa educațională, pregătind-o pentru provocările complexe ale politicii și economiei.