Mamele cu stagiul minim de cotizare vor putea ieși mai devreme la pensie
Un grup de parlamentari liberali a prezentat un proiect de lege în Parlamentul României. Ei propun scăderea vârstei standard de pensionare pentru femeile care au îndeplinit stagiul minim de cotizare contributiv și au avut responsabilitatea de a crește copii până la vârsta de 16 ani. Această inițiativă modifică Legea nr. 360/2023 referitoare la sistemul public de pensii. A fost semnată de 15 parlamentari liberali.
Conform propunerii lor, femeile care au cotizat minim și au crescut copii până la 16 ani vor putea ieși la pensie mai devreme în funcție de numărul de copii crescuți:
- pentru un copil – reducere de un an;
- pentru 2 copii – 1 an și 6 luni;
- pentru 3 copii – 2 ani;
- pentru 4 copii – 2 ani și 6 luni;
- pentru 5 copii – 3 ani;
- pentru 6 copii sau mai mulți – 3 ani și 6 luni.
„Declinul demografic continuă să se agraveze ca urmare a migraţiei tinerilor şi a inconsistenţei politicilor pro-nataliste din ţara noastră”, au explicat inițiatorii, în expunerea de motive a proiectului de lege.
Această măsură nu va avea un impact bugetar imediat. Va contribui pozitiv la dinamica demografică a României. Proiectul de lege va fi mai întâi dezbătut în Senat și apoi în Camera Deputaților, care va lua decizia finală.
„Propunem ca de reducerea vârstei standard de pensionare (…) să beneficieze femeile care au realizat stagiul minim de cotizare, deoarece aceasta reprezintă perioada minimă de timp prevăzută de prezenta lege în care asiguraţii au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă.
(…) Suplimentar, propunem modificarea numărului de ani/luni pentru reducerea vârstei standard de pensionare, acestea fiind majorate cu 6 luni. Măsura nu are impact bugetar pe termen scurt, dar are impact pozitiv asupra dinamicii demografice a României”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.
Se dorește stimularea natalității
Conform semnatarilor proiectului de lege, datele preliminare ale Recensământului Populației și Locuințelor din anul 2021 indică o populație rezidentă de 19.053.815 persoane în țară, o scădere cu 1.067.800 de locuitori comparativ cu recensământul anterior din octombrie 2011. Inițiatorii propun modificarea legii actuale, care oferă deja o facilitare pentru mame: o reducere a vârstei standard de pensionare pentru cele care au completat stagiul de cotizare contributiv.
„Din păcate, norma nu este suficient de stimulativă pentru stimularea natalităţii în România pe termen lung. Aritmetic vorbind, pentru o mamă cu 3-4 sau mai mulţi copii, este dificil de realizat stagiul complet contributiv”, au explicat inițiatorii proiectului de lege.