Ptrovit unei analize realizate de 1asig.ro, în România, la sfârșitul anului 2011, numărul persoanelor care dețineau un permis de conducere era de 6,43 milioane, conform statisticilor Direcției Regim Permise de Conducere și Evidența Populației (DRPCIV), în condițiile în care numărul total de locuitori era de 19,04 milioane. Astfel, aproximativ 3 din 10 români dețin un permis de conducere pentru cel puțin o categorie de vehicule.

Chiar dacă în perioada 2007-2011 numărul permiselor auto acordate a scăzut de la an la an din cauza crizei financiare, este de remarcat "ofensiva" femeilor în obținerea unui permis de conducere. Astfel, pentru unele intervale de vârstă, respectiv 26-35 de ani și 36-45 de ani, numărul femeilor care obțin permisul de conducere îl depășește ușor pe cel al bărbaților. Singurul segment de varstă unde încă există un avans clar al persoanelor de sex masculin este cel sub 25 de ani.

Barbații sunt mai numeroși în total (69,3%) cât și pe fiecare categorie de vârstă, însă raportul dintre cele două sexe scade foarte mult pe intervalele de vârstă de sub 25 de ani (58%), respectiv 26-35 de ani (60%).

Acest fenomen nu este unul local. Spre exemplu, in SUA, pentru prima data in istorie, in 2010, existau mai multe femei cu permis de conducere decât.

De aceea, putem spera la o scădere a numărului de accidente în viitor, datorită faptului că vor exista tot mai multe femei pe șosele. Statisticile și calculele actuariale ale asigurătorilor au arătat faptul că, într-adevăr, femeile prezintă un grad mai scăzut de risc pe șosele, deși acest lucru nu va mai putea fi transpus în politicile de tarifare odată cu interzicerea de la 21 decembrie a.c. a folosirii sexului unei persoane în calculul primei de asigurare.