Femeile de succes din Top 100 realizat de Capital au investit în terenuri sau apartamente peste 60 de milioane de euro, deşi majoritatea au profesii fără nicio legătură cu domeniul imobiliar.

Femei care au cunoscut succesul în diverse domenii de activitate au considerat de bun augur plasarea banilor câştigaţi din meseria de bază în bunuri imobiliare. Câteva au decis să investească în hoteluri sau complexuri rezidenţiale. Flerul pentru investiţii imobiliare nu l-au dobândit de pe o zi pe alta şi nici nu au început să achiziţioneze proprietăţi în ultimii doi ani, când românii cu bani au prins gustul speculaţiilor pe o piaţă cu preţuri în creştere. Sunt femei de afaceri care au făcut investiţii şi în urmă cu zece ani sau mai mult.

Silvia Oostveen,  director general al companiei Arhitectural, a făcut prima achiziţie imobiliară în 1995. „Am cumpărat la vremea respectivă un apartament cu 15.000 de dolari“, povesteşte aceasta. Au urmat investiţii făcute pentru firmă, de la terenuri până la spaţii de producţie şi depozite, dar printre acestea s-au mai strecurat şi alte achiziţii proprii, printre care terenuri în zona Buftea. „Scopul meu nu este specula imobiliară. Au fost ocazii. Eu nu stau să cumpăr ca apoi imediat să vând“, spune Silvia Oostveen. La vremea efectuării investiţiilor, valoarea totală a fost de 400.000 de euro, dar în prezent, bunurile imobiliare deţinute valorează peste patru milioane de euro. „Afacerile imobiliare nu sunt prioritare. Dacă descopăr o ofertă care mi se pare interesantă, un teren la un preţ bun, cumpăr. Dacă mi-o ia cineva înainte în achiziţie, nu mă deranjează“, adaugă aceasta. Oostveen a investit anul acesta şi într-un hotel la Câmpulung Moldovenesc.

Atracţia terenurilor

Sectorul imobiliar a atras-o şi pe Rodica Sfâca, director general al companiei producătoare de mobilă Ronex Prod. Deţine un teren în apropiere de Bucureşti, la Scroviştea, pe care intenţionează să-l valorifice prin construcţia unor case. „Va fi o zonă rezidenţială, formată din vile, vom construi şi un club de entertainment, bun pentru activităţi de team-building. Va fi o afacere de familie, nu ne vom asocia cu altcineva“, spune Sfâca, precizând că deţine apartamente şi în complexul rezidenţial My Dream Residence. Valoarea actualelor investiţii imobiliare se ridică la aproximativ 700.000 de euro, dar vor creşte foarte mult în momentul demarării construcţiei la Scroviştea. Acestora li se adaugă depozitele şi terenurile pe care se află fabrica de mobilă.

Tot în terenuri şi-a investit o parte din câştig şi vedeta de televiziune Mihaela Rădulescu. Cu un soţ expert în domeniul imobiliar, Rădulescu nu a făcut, la început, decât investiţii timide. Deşi segmentul imobiliar i s-a părut iniţial mai accesibil, a constatat ulterior că nu este deloc aşa. „Acum am curaj să pun la bătaie şi sume mari, depinde de oportunitate. Ca să devină o afacere reuşită, e nevoie de mai mult studiu şi de o vastă pricepere legislativă“, declară aceasta. Cea mai mare investiţie făcută într-un singur teren a fost de 200.000 de euro. „Nu sunt un jucător greu pe această piaţă, dar intenţionez să devin, dacă ceea ce am făcut până acum se va dovedi profitabil. Învăţ cât pot de la soţul meu, îi ascult sfaturile şi nu mă avânt în orice intenţie de cumpărare, oricât de frumos împachetată ar fi oferta“, adaugă Rădulescu.

Pe afacerile imobiliare a pariat, pe termen lung, şi Angela Creţu, general manager pentru România şi Europa de Sud-Est al Avon. Primul contact cu segmentul imobiliar l-a avut în urmă cu cinci ani şi intenţionează să-şi continue investiţiile, în condiţiile în care spune că nu urmăreşte profit pe termen scurt.

Pentru Sandra Pralong, preşedinte al agenţiei de PR Synergy Communications, debutul ca investitor în imobiliare a avut loc în 1986, la New York. „Am insistat foarte mult să fac actele într-o vineri şi nimeni nu putea, nici banca, nici avocaţii. Dar am fost insistentă şi i-am convins. Am semnat contractul în vinerea aceea, dar în timpul zilei de luni, bursa a căzut şi preţul apartamentelor, de asemenea, cu 10-15% imediat“, spune Pralong. „Apartamentul cu pricina a trecut prin toate fazele: a scăzut sub preţul de achiziţie, i-a crescut de vreo trei ori preţul şi acum a scăzut din nou“, adaugă aceasta. Deşi nu va renunţa la sectorul imobiliar, Sandra Pralong promite că se va limita la investiţii în Europa.

Din toate femeile prezente în „Top 100 femei de succes“ editat anual de revista Capital, peste 90% au investiţii imobiliare. Printre acestea se numără Carmen Săndulescu, directorul economic al companiei de dezvoltare imobiliară Impact, Monica Tatoiu, director general Oriflame România, Cristina Grigorescu, CEO Kasta Metal şi Camelia Şucu, general manager Class Mob. Pentru multe dintre ele, următoarea tentaţie, după imobiliare, sunt plasamentele pe piaţa de capital. 

93-11563-28_silviaostveen_razv9297.jpg«Scopul meu nu este specula imobiliară. Au fost ocazii. Eu nu stau să cumpăr, ca apoi imediat să vând»
Silvia Oostveen – director general Arhitectural

PLASAMENTE

60 mil. euro reprezintă suma investiţiilor imobiliare ale femeilor de succes din Top 100 Capital. Pe lângă terenuri, apartamente sau vile, doamnele şi-au plasat banii şi pe piaţa de capital

Angela Cretu
director general Avon România Şi Europa de Sud-Est

INVESTIŢII
A început să-şi investească câştigurile în domeniul imobiliar în urmă cu cinci ani. Nu are plasamente pe piaţa de capital, dar menţionează că va continua investiţiile imobiliare, pe care mizează pe termen lung

Sandra Pralong
Presedinte Synergy Communications

INVESTIŢII
Apartamente în străinătate. Primul a fost în New York în 1986. Preţul a urcat de trei ori, dar în actuala criză imobiliară din SUA valoarea sa este în scădere.

Mihaela Radulescu
realizator TV

INVESTIŢII
Terenuri. Valoarea maximă plătită pe un teren a fost de 200.000 de euro, dar investiţiile sale totale depăşesc cu mult această sumă. Are investiţii imobiliare în ţară, dar şi în străinătate.

Silvia Oostveen
director general Arhitectural

INVESTIŢII
Terenuri (Buftea), apartamente, vile şi hotel. Deţine locuinţe în Capitală şi în nordul ţării.
valoare bunuri
Valoarea de achiziţie a fost de aproximativ 400.000 de euro, dar în prezent bunurile valorează peste patru milioane de euro.

Rodica Sfâca
Director general Ronex Prod

Suma investita
Peste 700.000 de euro, bani din terenuri şi apartamente în complexuri rezidenţiale.
Valoare bunuri
Terenurile din Scroviştea valorează 200.000 de euro. Va construi o zonă rezidenţială. Apartamentele au fost achiziţionate pentru 400.000 de euro.