Peste 750 de femei au participat la programul de formare profesională în domeniul managementului afacerilor şi în domeniul managementului de proiect - ”Un viitor mai bun pentru femei”, iar 100 de proiecte au fost asistate pe parcursul pregătirii lor.
Rezultatele au fost făcute publice la finalizarea programului, inițiat de compania de consultanţă Depro Inovaţie în parteneriat cu Fondul Român de Dezvoltare Socială şi Centrul pentru Educaţie Economică şi Dezvoltare din România (CEED).
Proiectul, co-finanţat de Uniunea Europeană, a avut ca obiectiv identificarea oportunităţilor de implicare şi de dezvoltare a aptitudinilor şi competenţelor antreprenoriale ale femeilor din mediul rural, dar și din orașele mici.
Astfel, respectând specificul programului, 79% dintre beneficiare provin din mediul rural, diferenţa provenind din mediul urban de întindere redusă. Totodată, aproape trei sferturi dintre acestea (70%) sunt persoane active, cu vârstă cuprinsă între 25 şi 45 de ani.
În cadrul proiectului, s-au înregistrat 53 de participante la cursurile de formare de formatori, 51 dintre cele înscrise fiind acreditate în acest sens. Deși majoritatea persoanelor care au beneficiat de aceste programe sunt absolvente de liceu sau au studii superioare, totuși o treime dintre acestea sunt șomere, studente, casnice sau beneficiare ale sistemelor de protecție socială asigurate de stat.
Principalele vulnerabilități identificate sunt reprezentate de faptul că acestea fac parte din familii cu mai mult de doi copii (11%), respectiv de faptul că locuiesc în comunități izolate (6%).
Pe de altă parte, 90% dintre beneficiarele proiectului au fost acreditate de către Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor, iar 40% au beneficiat de consultanţă în iniţierea unei afaceri sau pentru dezvoltarea carierei.