Doar 54% dintre femeile din România au un loc de muncă oficial
Aproape jumătate dintre femeile din România nu au un loc de muncă oficial, conform datelor furnizate de Organizația Internațională a Muncii (OIM). România se află pe locul trei în Europa în ceea ce privește numărul de femei casnice, fiind devansată doar de Italia și Grecia.
Estera, în vârstă de 50 de ani, este un exemplu reprezentativ pentru multe femei din România. După ce a lucrat câțiva ani într-o fabrică de componente auto, a fost nevoită să renunțe din motive de sănătate.
„De mult îmi caut și am fost la probe de lucru, dar tot muncă grea pe care eu nu mai pot s-o prestez. Am lucrat ca operator de sudură, făceam coliere pentru mașini. Acum îmi caut un loc de muncă, ceva mai lejer, ca să pot face față și să am și eu un venit”.
Conform OIM, doar 54% dintre femeile din România au un loc de muncă oficial. Sociologul Adrian Dan explică această situație prin persistența normelor sociale și culturale patriarhale, care pun pe umerii femeii responsabilitatea îngrijirii gospodăriei și a copiilor.
De asemenea, infrastructura deficitară în ceea ce privește îngrijirea copiilor joacă un rol important. Lipsa unui sistem bine pus la punct de creșe și grădinițe, în special în mediul rural, determină multe femei să renunțe la locul de muncă pentru a sta acasă cu cei mici.
„În continuare avem niște norme sociale și culturale destul de patriarhale, care văd femeia ca responsabilă cu îngrijirea gospodăriei și creșterea copiilor. Al doilea aspect este legat și de infrastructura deficitară în ceea ce privește îngrijirea copiilor după naștere. Practic, noi nu avem un sistem atât de bine pus la punct de creșe și de grădinițe, mai ales în rural”, a precizat sociologul Adrian Dan pentru ProTV.
Multe femei preferă să lucreze la negru
Dintre femeile care nu figurează oficial pe piața muncii, multe lucrează la negru. Acestea preferă să primească bani fără taxe, chiar dacă aceasta înseamnă că nu vor beneficia de pensie pe termen lung.
Ana Călugăru, reprezentantă eJobs, explică riscurile muncii la negru.
„Pentru oricine care lucrează la negru e destul de complicat, în special din această perspectivă a adăugării de ani de experiență și de contribuție la stat. În perspectiva pensiei, spre exemplu, toți anii pe care i-au muncit la negru sunt inexistenți”, spune ea.
Ce pensii ar urma să primească aceste femei?
Amintim că stagiul minim de cotizare este de 15 ani. Pentru a beneficia, în schimb, de pensia minimă, trebuie:
- să aibă 61 de ani și 3 luni;
- să aibă stagiu minim de cotizare;
- să nu aibă altă venituri care depășesc pensia minimă.
De la 1 ianuarie 2024, pensia minimă a crescut la 1.281 lei.
Femeile care nu au acumulat acest minim pot încheia un contract de asigurare cu Casa de Pensii, plătind lunar 25% din salariul minim brut, adică 925 de lei.
În cazurile în care nu au lucrat niciodată, soțiile pot primi pensie de urmaș, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin 15 ani, echivalentă cu 50% din pensia soțului decedat.