Femeile însărcinate care dorm mai puțin de 7 ore pe noapte pot avea copii cu întârzieri în dezvoltare

Sursa: Dreamstime

Revista Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism a constatat că femeile însărcinate care nu dorm suficient pot avea copii cu deficiențe de dezvoltare neurologică.

Dormitul mai puțin de șapte ore pe noapte este somn de durată scurtă (SSD)

Modificările hormonale, disconfortul sarcinii, urinarea frecventă și alți factori pot inhiba somnul la femeile însărcinate, conform sciencedaily.

Aproximativ 40% dintre femeile însărcinate au SSD. Aceste mame pot avea tulburări de toleranță la glucoză, rezistență la insulină și diabet gestațional, iar copiii lor pot avea deficiențe de neurodezvoltare. Abilitățile sociale, emoționale, comportamentale, motorii, cognitive și verbale ale acestor copii cresc mai lent.

„Acest studiu subliniază menținerea sănătății somnului în timpul sarcinii. Studiul nostru arată modul în care somnul matern în timpul sarcinii afectează neurodezvoltarea copiilor, permițând familiilor să facă alegeri mai sănătoase în timpul sarcinii și să îmbunătățească următoarea generație „Autorul principal al studiului, Peng Zhu, M.D., de la Universitatea de Medicină Anhui și Laboratorul cheie MOE de sănătate a populației de-a lungul ciclului de viață din Hefei, China, a declarat. „Îmbunătățirea obiceiurilor de somn în timpul sarcinii poate preveni sau reduce riscul de probleme de neurodezvoltare la copii”.

Au fost studiate datele privind somnul de la 7059 de perechi mamă-copil din 3 spitale chineze

Ei au examinat durata somnului matern și riscul de întârziere a dezvoltării neurologice la copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 3 ani. De asemenea, au fost examinate nivelurile serice de C-peptidă din sângele cordonal, un biomarker fiabil al producției embrionare de insulină.

Studiul sugerează că somnul insuficient în timpul sarcinii poate crește șansele de tulburări de neurodezvoltare la copii, alterând capacitățile cognitive, comportamentale și de învățare.

Atunci când mamele au SSD pe tot parcursul sarcinii, băieții sunt mai predispuși să aibă întârzieri de neurodezvoltare, demonstrând că sexul afectează capacitatea de reacție a descendenților la variabilele de mediu prenatale.

Metabolismul glucozei la mamă poate afecta dezvoltarea fetală în timpul SSD.

Secreția de insulină și neurodezvoltarea fătului pot fi afectate de metabolismul glucozei mamei în timpul sarcinii, deoarece nivelurile de C-peptidă din sângele cordonului ombilical pot fi corelate pozitiv cu întârzierile în neurodezvoltare.

„Sănătatea prenatală este importantă nu numai pentru viitoarea mamă, ci și pentru sănătatea pe termen lung a copilului nenăscut”, a spus Zhu.