Agenția Europeană pentru Medicamente vine să lămurească îngrijorările privind vaccinurile bazate pe tehnologia ARN mesager în cazul femeilor însărcinate. Răspunsul dat de agenția europeană se bazează pe studiile efectuate pe 65.000 de femei aflate în diverse stagii de sarcină.
Vaccinurile anti-COVID-19 care folosesc tehnologia ARN mesager nu determină complicaţii în perioada de sarcină pentru viitoarele mame şi nici pentru bebeluşii lor, a anunţat Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) marţi, în urma unei analize detaliate ce a cuprins mai multe studii ştiinţifice, informează Reuters.
Studiile nu arată vreun risc major
Analiza, bazată pe studii la care au participat aproximativ 65.000 de femei aflate în diverse stagii de sarcină, nu a descoperit nicio dovadă care să ateste un risc mai mare de complicaţii, avort spontan, naşteri înainte de termen şi efecte secundare severe pentru bebeluşii nenăscuţi în urma vaccinării mamelor lor cu seruri ARN mesager, a precizat EMA.
Grupul american Pfizer şi partenerul său german BioNTech, precum şi compania americană Moderna, aprovizionează în prezent ţările din Uniunea Europeană cu vaccinuri de acest tip.
Deşi EMA a recunoscut anumite limitări în privinţa datelor analizate, reprezentanţii săi au spus că rezultatele au fost consistente la nivelul tuturor studiilor examinate.
„Beneficiile generate de administrarea vaccinurilor anti-COVID-19 bazate pe tehnologia ARN mesager în timpul sarcinii depăşesc orice riscuri posibile pentru viitoarele mame şi bebeluşii lor nenăscuţi”, a precizat EMA.
Analiza, realizată de o echipă din cadrul EMA, a descoperit, de asemenea, că vaccinurile anti-COVID-19 sunt la fel de eficiente în ceea ce priveşte reducerea riscurilor de spitalizare şi de deces în rândul femeilor însărcinate ca şi în rândul populaţiei generale.
Mai multe ţări din UE au sprijinit deja de mai multe luni utilizarea vaccinurilor anti-COVID-19 în rândul femeilor însărcinate, iar concluzia anunţată marţi de EMA în favoarea acestor seruri va stimula cel mai probabil campaniile de vaccinare din ţările mai mici, care se bazează pe expertiza medicală furnizată de EMA.
Compania Gennova Biopharmaceuticals pregătește un vaccin ARN mesager
În același timp, compania indiană Gennova Biopharmaceuticals lucrează în această perioadă la un vaccin specific împotriva variantei Omicron bazat pe tehnologia ARN mesager, au anunţat luni reprezentanţii săi, conform cărora noul ser anti-COVID-19 ar putea fi finalizat într-o lună sau două, mai informează sursa citată.
„Vaccinul specific pentru varianta Omicron este în curs de dezvoltare şi va fi pregătit pentru studii clinice pe oameni, o etapă necesară în vederea autorizării sale. Vă vom ţine la curent cu acest proces”, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei indiene.
O sursă, care nu a dorit să fie numită, a dezvăluit că viitorul vaccin ar putea necesita un studiu clinic de mică amploare în India, înainte de a începe să fie administrat.
Reprezentanţii companiei Gennova au precizat că au trimis deja agenţiei de reglementare din India datele obţinute din studiul clinic de fază 2 pentru vaccinul său candidat bazat pe tehnologia ARN mesager.