În România există aproape jumătate de million de femei antreprenor, conform unui studiu realizat anul trecut. Cele mai multe dintre acestea se încadrează în grupa de vârstă 40 – 49 de ani, pe locul doi fiind categoria între 30 și 39 de ani.
Interesul față de afaceri al femeilor este în continua creștere. Astăzi, există organizații ale femeilor de afaceri, fonduri de investiții de zeci de milioane de euro dedicate exclusive lor, precum și o atenție din ce în ce mai mare din partea guvernelor pentru această categorie socială. Iar situația se îmbunătățește, în ciuda proporției destul de scăzute pe care o are deocamdată numărul de femei de afeceri în totalul afaceriștilor. De exemplu, doar 15% dintre companiile lansate în 2017 pe teritoriul Uniunii Europene au fost fondate de femei ori au avut unul dintre co-fondatori din rândul sexului frumos. În aceste condiții, start-upurile fondate de femei la nivel european au primit doar 11% dintre sumele pe care le-au pus la dispoziție fondurile de investiții în anul respectiv.
La noi, antreprenoriatul feminin are o dinamică pozitivă accentuată, iar reprezentantele de succes nu lipsesc. De exemplu, cinci românce au fost incluse pe lista Forbes cu 100 de fondatoare de startup-uri din Europa pe care să le urmărești pe social media.
Cristina Chiriac, președinte CONAF, vorbește despre situația femeilor antreprenor la emisiunea CapitalTV.