Eclipsa parțială de Lună va începe în noaptea de 17 spre 18 septembrie, când Luna se va afla la granița dintre constelațiile Vărsător și Pești.

În dimineața de 18 septembrie, la ora 05:34 (ora Bucureștiului), se va înregistra faza de Lună Plină, conform astro-urseanu.ro. Pe parcursul întregii nopți, planeta Saturn va fi situată în dreapta Lunii, adăugând un plus de spectaculozitate fenomenului.

Când va începe eclipsa de lună

Eclipsa va începe la ora 03:39, când Luna va intra în penumbra Pământului. La acest moment, Luna va fi destul de joasă pe cer, înspre sud-vest. În prima parte a fenomenului, penumbra nu va fi suficient de opacă pentru a schimba semnificativ culoarea Lunii.

Pe măsură ce eclipsa se apropie de faza maximă, începând cu ora 05:30, partea superioară a Lunii va începe să prezinte o nuanță diferită de cea a părții inferioare.

Faza maximă a eclipsei va avea loc la ora 05:44, când Luna va fi acoperită de penumbra Pământului și aproximativ 4% din suprafața sa va fi umbrită. În acel moment, Luna va fi situată foarte aproape de orizontul de sud-vest.

După faza maximă, Luna își va recăpăta treptat strălucirea și culoarea, ieșind complet din umbra Pământului la ora 06:16 și din penumbră la ora 07:05, conform Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București.

Importanța eclipselor de Lună și perspective istorice

Eclipsele de Lună sunt un fenomen natural care se produce întotdeauna în timpul Lunii Pline, când Soarele este în opoziție cu Luna. Deși lunatiile, fie Luna Nouă sau Luna Plină, se produc la fiecare două săptămâni, eclipsele nu sunt frecvente și apar de obicei de patru ori pe an – două eclipse de Soare și două de Lună.

În timpul unei eclipse de Lună, Pământul creează o umbră în spațiu, formată dintr-o parte centrală mai întunecată și o penumbră mai puțin întunecată. Luna poate trece prin întreaga umbră, provocând o eclipsă totală, sau doar parțial, caz în care avem o eclipsă parțială. Dacă Luna trece doar prin penumbra Pământului, fenomenul este numit eclipsă de Lună prin penumbră.

Aceste fenomene, deși mai puțin spectaculoase decât eclipsele de Soare, sunt vizibile din orice punct al globului unde este noapte și cer senin. În plus, ele oferă informații valoroase pentru specialiști despre atmosfera Pământului, poluarea acesteia și efectele radiației solare.

Cea mai veche eclipsă de Lună consemnată datează din anul 3450 î.e.n. În trecut, astfel de fenomene erau interpretate în moduri mitologice, oamenii crezând că Soarele sau Luna erau înghițite de balauri sau dragoni. În tradiția românească, se spunea că erau mâncate de vârcolaci.