Fenomen nemaivăzut deasupra României. Au fost însămânțați nori pentru aducerea ploilor. Aceștia au iodură de argint. Testul a fost efectuat deasupra Dobrogei. Cine a făcut lucru și ce presupune el s-a aflat acum. Jurnaliștii de la AgroJurnal au filmat tot ce s-a întâmplat.
Fenomen nemaivăzut deasupra României. Au fost însămânțați nori cu iodură de argint, pentru producerea ploilor. Totul s-a petrecut acum, când avioane ale partenerilor greci au însămânțat norii de deasupra Dobrogei.
Aceste teste sunt efectuate pentru a veni în ajutorul momentelor când este nevoie ca ploaia să cadă peste țara noastră. Cu alte cuvinte, dacă nu vine natural, ploaia poate fi stimulată prin însămânțarea norilor cu iodură de argint.
Jurnaliștii de la AgroJurnal au filmat, în premieră, unul dintre testele făcute pe aeroportul Mihail Kogălniceanu de Autoritatea Națională de Stimulare a Ploilor. Avioane ale partenerilor greci, care stimulează de ani de zile ploile, au însămânțat norii de deasupra Dobrogei, cu ajutorul unor rachete speciale, iar ploile nu au întârziat să apară.
A doua rundă de testare a stimulării ploilor în România
Vorbim aici de a doua rundă de testare a stimulării ploilor cu ajutorul aviației în România în ultimii 2 ani. Partenerii greci sunt cei care conduc operațiunile și anul acesta.
Tzonichakis Nicolas a explicat că ne confruntăm cu această masă de aer care intră în zona pe care o controlăm, cea de testare.
„Putem să o vedem aici. Aici este întreaga arie. Și pe parcurs, în timp ce norii se apropie, lansăm cele două avioane. Îl vedem pe cel de pe partea stângă că a efectuat însămânțarea… acele mici steluțe pe care le vedem”, a spus Tzonichakis. Întrebat despre câte însămânțări este vorba, acesta a explicat că sunt în jur de 30 de rachete cu primul avion și 29 de torțe pe aripi.
Avioanele sunt încărcate cu cartușe și rachete care vor pulveriza iodură de argint în norii ascendenți vecini formațiunilor noroase încărcate cu gheață în cantități enorme în care forțele pot fi comparabile cu cele ale bombei de la Hiroshima. Orice intervenție în nor este un act de curaj.
Un pilot grec, Stamatopoulos Charilaos, a arătat că s-a interesat în prima fază de condițiile meteo. Apoi va decola pentru a însămânța norii cu iodură de argint. Întrebat câte rachete are pe aripi, acesta a indicat că sunt 12 și 12 pe ambele aripi și 306 pe burta avionului. Despre avionul pe care îl va pilota, grecul a explicat că este un. avion cu turbopropulsoare, foarte puternic, pentru că se zboară în condiții de producere a gheții și în zona de turbulențe vecină norului.
Bazele acestui sistem au fost puse chiar de către o româncă. S-a întâmplat între anii 1920-1930. A creat ploi artificiale în România dar și în Sahara cu avion. Și a primi un brevet pentru această inovație, pentru că era o inovație. Inovația era legată de creșterea precipitațiilor. A lucrat cu Marie Curie în Franța. Nu orice nor poate fi însămânțat pentru a fi stimulat să se descarce sub formă de ploaie.