Fenomen rar surprins în munții din România! Imaginile au devenit imediat virale FOTO

Fenomen rar surprins în munții din România de un ranger. Imaginile, făcute publice de Romsilva au fost făcute de un reprezentant al Administrației Parcului Natural Bucegi.

O serie de imagini incredibile au fost surprinse recent în Munții Bucegi de către un ranger montan.

Anunț imedit făcut de Romsilva pe Facebook

„Efectul Gloria, un fenomen foarte rar, surprins în imaginile de nai jos de către Valentin Bălan, ranger la Administrația Parcului Natural Bucegi.
Efectul Gloria mai poarta numele de „Spectru montan” ori „Spectru Brocken”.
În condiții propice, umbra observatorului este proiectată pe ceață. Picăturile minuscule de apă reflectă lumina soarelui înapoi către acesta, formând un nimb colorat în jurul umbrei.
Condițiile rare se referă la refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele celui care observă , îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceața situată mai jos decât poziția acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat.
Credit foto : Vali Balan
, Romsilva- Administrația Parcului Natural Bucegi”, scrie Romsilva într-o postare pe Facebook.

Ce spun specialiștii despre efectul Gloria

Specialiştii spun că este vorba despre un fenomen rar format de nori, ceaţă, soare şi picături de ploaie, numit efectul Gloria. Acesta mai poartă numele de spectru montan ori spectru Brocken și se explică cu ajutorul difracției. Efectul Gloria (spectrul Brocken) – în acest fenomen, umbra unor obiecte sau persoane este proiectata pe un nor sau o zona cu ceata, astfel ca umbra apare mărita si se poate observa când obiectul (fiinta respectiva) se gaseste între astru (Soare) la apus sau la rasarit si un nor sau o zona cu ceata. Se pare că acesta apare foarte rar.

Condițiile rare se referă la refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele celui care observă, îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceața situată mai jos decât poziția acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiuni într-un interval bine precizat.