O Auroră Boreală roşie i-a încântat, duminică seară, pe cei care au privit cerul în mai multe zone ale României. Ce a provocat acest fenomen?
Aurora Boreală, observată şi în România!
Fenomen spectaculos pe cerul României. Cerul a semănat cu o Auroră Boreală roşiatică.
Totul s-a putut observa duminică seară, în mai multe zone diferite ale României. Locuitori din Timiș, Arad, Bihor, Cluj, Caraș Severin, București, Giurgiu, Ialomița, Brăila, Tulcea, Alba sau Buzău au semnalat aceste fenomen spectaculos.
Aurora Boreală este specifică ţărilor din apropierea Cercului Polar. Totuşi, fenomenul şi-a extins în ultimii ani tot mai mult aria de manifestare şi vizibilitate.
Cerul roşiatic din România, asemănător cu o Auroră Boreală, a fost, cel mai probabil, provocat de o explozie solară masivă semnalată acum câteva zile.
Încă de atunci, specialiştii au spus că Aurora va putea fi observată şi la latitudini mult mai joase.
„Aurora boreală vizibilă Acum din România!!! Fotografiile au fost realizate acum câteva minute din judeţul Timiş de Alex Babiuc (Şandra – Timiş) şi Andrei Gornic (Paniova – Timiş). Relatări şi fotografii sunt din mai multe zone din ţară: Timiş, Bihor, Cluj, Caraş Severin, Bucureşti, Giurgiu, Ialomiţa, Tulcea, etc.
Aurora boreală din această seară a fost cea mai strălucitoare și cea mai extinsă pe cerul României din ultimii de 20 de ani cel puțin”, este mesajul postat pe pagina de Facebook AstroInfo.
„Aurora Boreală pe cerul României; aceasta a putut fi observată şi raportată din toate zonele ţării, cum e şi captura de mai jos, realizată în judeţul Timiş, comuna Paniova”, a apărut scris şi pe pagina de Facebook „Furtuni România – Prognoze, avertizãri şi analize meteo”.
Fenomenul spectaculos, vizibil şi în Republica Moldova, Ucraina, Kazahstan şi Belarus
Şi pe cerul din Republica Moldova a putut fi observată Aurora Boreală duminică. Imagini cu fenomenul au fost distribuite pe reţelele de socializare.
Potrivit imaginilor din mediul online, Aurora Boreală a putut fi zărită pe cerul din România, Ucraina, Kazahstan şi Belarus. În Moldova, fenomenul a putut fi observat în raionul Cahul, relatează NewsMaker, care prezintă şi imagini.
Şi în luna aprilie, Aurora Boreală a putut fi văzută în mai multe ţări din Europa, inclusiv în România. Declanşatorul a fost şi atunci o furtună solară, cea mai puternică din ultimii ani.
Aurora polară este un fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn în regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru. Când apare în emisfera nordică, fenomenul e cunoscut sub numele de Aurora Boreală.