Două persoane care vor să converseze, dar nu au multe lucruri în comun ajung, în doar câteva minute, să discute despre vreme, reiese dintr-un studiu realizat de „faimoşii“ cercetători britanici.
Acum, la noi, vrând-nevrând, fenomenele meteo intră pe lista de discuţii chiar şi între persoanele care au multe lucruri în comun. De altfel, nici n-are cum să nu fie aşa pentru că România a ajuns, din nou, să fie paralizată de fenome meteorologice în ultimele zile. Dar dacă ne uităm la evenimentele petrecute de la începutul anului vedem că, pe lângă viscol, ger şi culorile codurilor meteo care se schimbă de la o oră la alta, ca la semafor, sunt şi ştiri economice care merită analizate. Cea mai recentă şi căreia îi putem atribui cod galben este reducerea dobânzii-cheie.
Joi, 2 februarie, Consiliul de Administraţie al BNR a decis să reducă cu 0,25 puncte procentuale dobânda de politică monetară. Este a doua scădere din acest an şi a treia din ultimele trei luni. Analiştii au anticipat „mişcarea“ BNR, pe fondul scăderii inflaţiei la un minim-record. Experţii FMI spun, pe la colţuri, că scăderea dobânzii este o mişcare pripită. În comunicatul băncii centrale, care explică scăderea dobânzii de politică monetară, sunt enumerate şi riscurile inflaţioniste, dar oficialii BNR inserează printre altele că ţinta nu a fost modificată, mai multe detalii urmând să fie prezentate, marţi, 7 februarie. Totuşi, lupta BNR cu inflaţia va fi destul de grea, având în vedere că doar în luna ianuarie preţurile carburanţilor au crescut cu 4,6%, iar gazele naturale s-au scumpit pentru consumatorii industriali încă de la începutul anului. Cert e că până acum cele două reduceri nu s-au văzut şi la credite.
Un Cod galben spre portocaliu i se poate atribui reducerii expunerilor pe România a băncilor străine în trimestrul III din 2011, cu 2,6 miliarde de euro. Datele centralizate de Banca Reglementelor Internaţionale confirmă îngrijorările de la sfârşitul anului trecut ale şefului statului, atunci când îi avertiza pe bancheri de lipsă de fair play, după obţinerea de profituri uriaşe în România. Citând un analist apolitic, dacă Traian Băsescu a ajuns să tragă astfel de semnale de alarmă, atunci cu siguranţă banii au ajuns deja la băncile-mamă.
Cod portocaliu spre roşu poate fi aplicat intenţiei ministrului agriculturii de a reduce sub 10% TVA la produsele agroalimentare, pentru a reduce evaziunea fiscală. La prima vedere, o astfel de iniţiativă ar fi bună, întrucât multe state europene au TVA diferenţiat la produsele alimentare, însă dacă intrăm în profunzime şi analizăm proiectele mai vechi de reducerea a TVA la 5% pentru alimentele de bază, putem observa că o astfel de mişcare ar duce la explozia evaziunii fără ca preţul să scadă nici măcar cu un bănuţ. În toamna lui 2010, când deputaţii au votat „din greşeală“ reducerea TVA, producătorii români explicau că dacă nu sunt stabilite norme clare, pâinea poate fi vândută, de exemplu, ca „pâine cu cartofi sau cu seminţe“, iar TVA va fi în acest caz tot de 24%. Mai mult, o reducere a TVA va duce la încasări mai mici la buget, iar o creştere a pensiilor şi salarilor, în acest context, nici nu se va mai putea lua în calcul.