Fenomenul care a provocat inundațiile din Dubai. Ce este însămânțarea norilor

Dubai

Dubai/SURSA FOTO: Dreamstime

Ce este însămânțarea norilor, fenomenul care a provocat inundațiile din Dubai? Orașul a fost lovit de inundații record în ultimele 24 de ore, provocând speculații legate de tehnologia de însămânţare a norilor. BBC News explică acum cât de neobișnuite au fost ploile care s-au abătut asupra Dubaiului și de ce au fost declanșate.

Dubai este situat pe coasta Emiratelor Arabe Unite, o regiune foarte aridă. Dar, deși primește în medie mai puțin de 100 mm de precipitații anual, se confruntă, ocazional, cu ploi extreme.

În orașul Al-Ain – la puțin peste 100 km de Dubai – aproximativ 256 mm de precipitații au fost înregistrate în doar 24 de ore.

Un sistem meteorologic de joasă presiune „decuplat”, care a atras aer cald și umed și a blocat trecerea altor sisteme meteorologice a fost cauza principală.

A fost un eveniment de precipitații foarte rar

„Această parte a lumii este caracterizată de perioade lungi fără ploaie și apoi de precipitații neregulate, abundente. Chiar și așa, acesta a fost un eveniment de precipitații foarte rar”, explică profesorul Maarten Ambaum, meteorolog la Universitatea din Reading, care a studiat tiparele de precipitații în regiunea Golfului.

De două ori  mai mult cantitatea de ploaie așteptată într-un an a căzut într-o singură zi.

Nu se poate cuantifica cu exactitate rolul jucat de schimbările climatice. Acest lucru necesită o analiză științifică completă a factorilor naturali și umani, care poate dura câteva luni, scrie BBC.

Cu toate acestea, recordul de precipitații este în concordanță cu modul în care clima se schimbă.

Altfel spus: aerul mai cald poate reține mai multă umiditate – aproximativ 7% în plus pentru fiecare grad Celsius – ceea ce poate crește, la rândul său, intensitatea ploii.

„Intensitatea ploii a doborât un record, dar acest lucru este în concordanță cu un climat care se încălzește, cu mai multă umiditate care alimentează furtunile și pentru a face evenimentele de ploaie abundentă și inundațiile asociate din ce în ce mai puternice”, explică Richard Allan, profesor în știința climei la Universitatea Lecturii.

Un studiu recent a sugerat că precipitațiile anuale ar putea crește cu până la aproximativ 30% în Emiratele Arabe Unite, până la sfârșitul secolului, pe măsură ce lumea continuă să se încălzească.

„Dacă oamenii vor continua să ardă petrol, gaze și cărbune, clima va continua să se încălzească, ploile vor continua să devină mai abundente, iar oamenii își vor pierde viața în urma inundațiilor”, spune dr. Friederike Otto, lector principal în știința climei la Colegiul imperial din Londra.

Ce este însămânțarea norilor și ce rol a jucat?

Unii experți sunt de părere că tehnologia de însămânţare a norilor – o practică folosită de autorităţile din regiune pentru a creşte cantitatea de ploaie în zonele aride – ar fi contribuit la intensitatea acestor fenomene mai puțin obișnuite.

Însămânțarea norilor implică manipularea norilor existenți pentru a aduce mai multă ploaie.

Acest lucru se poate face folosind aeronave, pentru a arunca particule mici (cum ar fi iodura de argint) în nori. Vaporii de apă se pot condensa apoi mai ușor și se pot transforma în ploaie.

Tehnica există de zeci de ani, iar Emiratele Arabe Unite au folosit-o în ultimii ani ca armă împotriva penuriei de apă.

În orele care au urmat inundațiilor, unii utilizatori ai rețelelor de socializare s-au grăbit să atribuie vremea extremă operațiunilor recente de însămânțare a norilor.

Informații anterioare difuzate de Bloomberg sugerau că avioane care fac tehnica de însămânțare a norilor au fost desfășurate duminică și luni, nu și marți, când a avut loc inundația.

Experții spun că, în cel mai bun caz, ar fi avut un efect insignifiant asupra furtunii și că ideea că însămânțarea norilor este de vină este „înșelătoare”.

„Chiar dacă însămânțarea norilor a încurajat norii din jurul Dubaiului să piardă apă, probabil că atmosfera ar fi transportat mai multă apă pentru a forma nori, în primul rând, din cauza schimbărilor climatice”, spune Dr. Otto.

Însămânțarea norilor are loc, în general, atunci când condițiile de vânt, umiditate și praf sunt insuficiente pentru a duce la ploaie. În ultima săptămână, meteorologii au avertizat despre un risc ridicat de inundații în Golf.

„Când sunt prognozate sisteme atât de intense și la scară mare, însămânțarea norilor – care este un proces costisitor – nu este efectuată deoarece nu e nevoie de aceste sisteme puternice la scară regională”, spune prof. Diana Francis, șeful departamentului de mediu de la Universitatea Khalifa din Abu Dhabi.

Dubai (SURSA FOTO: Dreamstime)

Fenomenul a fost deja prognozat

Meteorologul BBC Weather Matt Taylor a remarcat, de asemenea, că evenimentul meteorologic sever a fost deja prognozat. „Înainte de eveniment, modelele computerizate (care nu țin cont de potențialele efecte de însămânțare a norilor) preziceau că va cădea o cantitate mare de ploaie în aproximativ 24 de ore”, a spus el.

„Efectele au fost mult mai ample decât m-aș aștepta doar de la însămânțarea norilor – au fost inundații severe care au afectat zone mari din Bahrain până în Oman”, a explicat el.

Misiunile de însămânțare a norilor pe teritoriul Emiratelor sunt conduse de Centrul Național de Meteorologie (NCM), un grup de lucru guvernamental.

Sursă: Dreamstime

Cât de pregătite sunt Emiratele Arabe Unite pentru precipitații extreme?

Dubai este un oraș puternic urbanizat. Există puțin spațiu verde pentru a absorbi umiditatea, iar instalațiile de drenaj nu au putut rezista la niveluri atât de mari de precipitații.

„Trebuie să existe strategii și măsuri de adaptare la această nouă realitate a ploilor mai frecvente și mai intense”, explică prof. Francis.

„De exemplu, infrastructura drumurilor și a instalațiilor trebuie adaptată, construind rezervoare pentru a stoca apa din ploaia de primăvară și a o utiliza mai târziu în cursul anului”.

În ianuarie, Autoritatea rutieră și de transport din Emiratele Arabe Unite a înființat o nouă unitate pentru a ajuta la gestionarea inundațiilor din Dubai.