Cercetările publicate în revista Nature Communications arată că 3,5 trilioane de tone din calota glaciară a Groenlandei s-au topit între anii 2011 și 2020, suficient pentru a scufunda întreg orașul New York, notează USA Today.
Pierde anual miliarde de tone de gheață din cauza creșterii temperaturilor
Calota glaciară din Groenlanda, a doua cea mai mare din lume după cea din Antarctica, pierde anual miliarde de tone de gheață din cauza creșterii semnificative a temperaturilor. Dacă s-ar topi complet, nivelul mării la nivel global s-ar ridica cu aproximativ 6 metri, potrivit Centrului Național de Date pentru Zăpadă și Gheață.
Deși o mare parte a calotei glaciare rămâne intactă, cercetătorii de la Centrul de Observare și Modelare Polară de la Universitatea din Leeds, nordul Angliei, au descoperit că aceasta se topește într-un ritm excepțional, cu 21% în ultimii 40 de ani.
Va fi o problemă globală
„Observațiile arată că evenimentele de topire din Groenlanda au devenit mai frecvente și mai intense, dar și mai neregulate, ceea ce reprezintă o problemă globală”, a declarat Lin Gilbert, co-autor al studiului.
Echipa a folosit date din satelit ale Agenției Spațiale Europene pentru a estima înălțimea calotei glaciare, fiind prima dată când un instrument spațial este folosit pentru a face acest lucru. Astfel, s-a descoperit că, din 2011 până în 2020, topirea calotei glaciare a Groenlandei a fost în medie de aproximativ 357 de miliarde de tone pe an.
Vremea extremă a dus la „niveluri record de topire a gheții”
Acest lucru ar ridica, în medie, nivelul mării la nivel global cu aproximativ 1 milimetru pe an, dar între anii 2012 și 2019 s-a constatat o topire extraordinar de mare, deoarece vremea extremă a dus la „niveluri record de topire a gheții. În 2019, topirea gheții a fost de aproximativ 527 de miliarde de tone.
„Groenlanda este tot mai vulnerabilă în fața evenimentelor meteorologice extreme”, avertizează autorul principal, Thomas Slater. „Pe măsură ce clima noastră se încălzește, putem să ne așteptăm ca acest fenomen din Groenlanda să aibă loc tot mai des. Studii ca acesta sunt un pas important în a ne ajuta să îmbunătățim modelele climatice și să anticipăm ce se va întâmpla în acest secol”, spune Slater.
Amber Leeson, un alt autor al studiului, conturează însă un tablou sumbru. În opinia lui, până în anul 2100, nivelul mării la nivel global poate crește oriunde, de la 1 până la 22 de cm, din cauza topirii, constituind un pericol imens pentru orașele de coastă din întreaga lume.
A plouat pentru prima dată pe vârfurile ghețarilor din Groenlanda
Deși nu au fost incluse în studiu, dovezile arată că vara trecută a avut un impact semnificativ pentru calota glaciară. În august, a plouat pentru prima dată de când s-a început înregistrarea vremii aici, în anul 1950. Pentru prima oară în istorie, precipitațiile au căzut sub formă de ploaie, și nu de zăpadă, pe vârfurile glaciare ale Groenlandei. Temperaturile pe vârfurile din Groenlanda au crescut dincolo de limita înghețului pentru a treia oară în mai puțin de un deceniu, iar cercetătorii spun că acestea sunt dovezi că Groenlanda se încălzește cu rapiditate.
Un raport ONU din vară a concluzionat că arderea combustibililor fosili a provocat topirea Groenlandei din ultimele două decenii.