Potrivit TheGrist, raportul ONU avertizează că incendiile care au devastat California, Australia și Siberia în ultimii ani vor deveni cu 50% mai frecvente până la sfârșitul secolului.

Incendiile devin parte a vieții pe fiecare continent, cu excepția Antarcticii, distrugând mediul, viața sălbatică, sănătatea oamenilor și infrastructura, potrivit raportului, realizat în colaborare cu GRID-Arendal Centre.

„Din Australia până în Canada, din Statele Unite și până în China, din Europa până la Amazon, incendiile de vegetație fac ravagii asupra mediului, faunei sălbatice, sănătății umane și infrastructurii”, se arată în prefața raportului, adăugând că, deși situația „este, cu siguranță, extremă”, nu este ”fără speranță”.

Lumea se va confrunta cu o creștere dramatică a frecvenței incendiilor extreme

Incendiile, fie ele naturale, accidentale sau criminale, nu sunt cauzate direct de încălzirea globală, dar secetele și valurile de căldură tot mai dese și mai intense creează condiții deosebit de favorabile pentru dezvoltarea lor, se spune în raport.

”Chiar dacă se vor depune cele mai ambițioase eforturi de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, lumea se va confrunta cu o creștere dramatică a frecvenței incendiilor extreme”, se arată în raport.

Schimbările climatice sporesc condițiile de declanșare a incendiilor

Incendiile de pădure au exacerbat criza climatică prin distrugerea ecosistemelor bogate în carbon, cum ar fi  permafrostul și pădurile, făcând peisajul mult mai inflamabil.

Totodată, schimbările climatice amplifică condițiile în care se declanșează incendiile: secetă, temperaturi mai ridicate ale aerului și vânturi puternice. În plus, emisiile de carbon generate de incendiile de pădure au atins un nivel maxim. Abordarea crizei climatice este o prioritate-cheie în prevenirea incendiilor de pădure, se spune în raport.

Incendiile reprezintă deja un pericol pentru viața planetei și a locuitorilor săi

Incendiile reprezintă deja un pericol pentru viața planetei și a locuitorilor săi: inhalarea de fum, degradarea solului și poluarea apei, distrugerea habitatelor multor specii, la care se adaugă creșterea încălzirii globale din cauza distrugerii pădurilor, esențiale pentru absorbția carbonului, arată raportul.

Inger Andersen, șeful Programului ONU pentru Mediu, a declarat: „Trebuie să reducem cât mai mult riscrile de incendii extreme printr-o pregătire mai bună. Adică prin investiții mai mari în reducerea riscului de incendii, colaborare mai bună cu comunitățile locale și consolidarea angajamentelor globale pentru combaterea schimbărilor climatice”.