De altfel, un nou studiu estimează că încălzirea globală ar putea duce calota glaciară a Antarcticii într-un punct critic în doar 10 ani, potrivit The Conversation.
Pe 14 decembrie 2021, o echipă de peste 100 oameni de știință din 12 țări a lansat cel de-al 16-lea raport Arctic, o actualizare anuală privind starea sistemului arctic. În raport, aceștia analizează componentele fizice, ecologice și umane interconectate ale regiunii. Raportul evaluează semnele vitale ale Arcticii – inclusiv temperatura aerului de la suprafață, temperaturile suprafeței mării, gheața, stratul de zăpadă, calota glaciară a Groenlandei, înverzirea tundrei și ratele de fotosinteză de către algele oceanice.
Perturbări care afectează ecosistemele și comunitățile din toată lumea
După cum susține raportul, încălzirea rapidă și tot mai mare cauzată de om continuă să conducă la majoritatea schimbărilor și, în cele din urmă, deschide calea pentru perturbări care afectează ecosistemele și comunitățile din toată lumea.
Pierderea continuă a gheții
Gheața arctică, un semn vital central și unul dintre cei mai emblematici indicatori ai schimbărilor climatice globale, continuă să se micșoreze ca efect al încălzirea temperaturii. Incluzând datele din 2021, 15 dintre cele mai scăzute întinderi de gheață de vară, punctul în care gheața este la nivelul minim, au avut loc doar în ultimii 15 ani. Este un adevărat record după anul 1979, când sateliții au început să monitorizeze regulat regiunea. Gheața marină arctică se subțiază, de asemenea, într-un ritm alarmant, pe măsură ce cea mai veche și mai groasă gheață multianuală a Arcticii dispare.
Raportul din acest an subliniază modul în care ghețarii care se topesc și deteriorarea permafrostului reprezintă amenințări tot mai mari la adresa vieții umane prin inundații și alunecări de teren.
Perturbările observate în Arctica au influență asupra vieții din întreaga lume
Schimbările și perturbările observate în Arctica au influență asupra vieții și acțiunilor de zi cu zi din întreaga lume, ca parte a daunelor ireversibile cauzate de om asupra climei și ecosistemelor.
Gunoiul marin provenit din spălarea navelor de pe coasta Mării Bering, care reprezintă o amenințare imediată la adresa securității alimentare în regiune, reamintește că amenințarea micro- și macro-plasticului din oceane este o provocare a vremurilor noastre.
O Arctică conectată cu restul lumii
Arctic Report Card compileazã observații din zona circumpolară, analizându-le în cadrul unei proiecții polare a planetei noastre. Acest lucru pune Arctica în centru, cu toate meridianele extinzându-se spre restul lumii.
Din această perspectivă, Arctica este legată de societățile din întreaga lume printr-o multitudine de schimburi: circulația naturală a aerului oceanul, migrarea animalelor și a speciilor invazive, poluare, bunuri și produse naturale. resurse.
Încălzirea Arcticii permite, de asemenea, un acces maritim mai mare, deoarece pierderea gheții marine permite navelor să se deplaseze mai adânc în apele arctice și pentru perioade mai lungi de timp.