Absolvenții generației Z sunt persoane cu care se lucrează foarte greu

Fenomenul care ia amploare. După ce, în ultimii doi ani, s-au plâns de faptul că absolvenții generației Z sunt persoane cu care se lucrează foarte greu, șefii companiilor din SUA au decis să aplice altă strategie. Concediază rapid tinerii care nu reușesc să facă față cerințelor, la doar câteva luni după ce i-au angajat.

Potrivit unui raport din 2024, 6 din 10 angajatori spun că i-au concediat pe unii dintre angajații care aparțin generației Z, majoritatea ieșiți de pe băncile facultății în ultimele luni. Intelligent.com, o platformă care ajută tinerii să navigheze pe piața muncii, a chestionat aproape 1.000 de lideri de companii din SUA. Concluzia a fost aceea că deficiențele apărute în 2024 vor avea impact asupra viitorilor absolvenți.

Șefii evită angajații din generația Z

După ce s-a confruntat cu o serie de probleme legate de tinerii angajați noi, unul din șase șefi ezită să angajeze din nou absolvenți de facultate. Între timp, unul din șapte șefi a recunoscut că ar putea evita să-i angajeze în 2025, potrivit Fortune.

Trei sferturi dintre companiile chestionate au spus că unele sau toate angajările de absolvenți au fost nesatisfăcătoare într-un fel.

pușculiță, bancă, bani
SURSA FOTO: Dreamstime

De ce companiile concediază angajați din generația Z?

Nemulțumirea angajatorilor față de tinerii de astăzi este lipsa motivației sau a inițiativei. 50% dintre șefii chestionați au citat aceste lucruri drept motive pentru care lucrurile nu au funcționat cu noii angajați. De asemenea, s-au plâns că persoanele din generația Z sunt neprofesioniste, dezorganizate și au abilități slabe de comunicare.

Toate acestea, susțin ei, sunt principalele motive suficient de bune pentru care au fost nevoiți să-i dea afară. În plus, cei din generația Z întârziau frecvent, nu purtau haine adecvate pentru birou și foloseau un limbaj complet neadecvat spațiului de lucru. Acum, mai mult de jumătate dintre manageri au ajuns la concluzia că absolvenții de facultate nu sunt pregătiți pentru piața muncii, iar peste 20% afirmă că tinerii nu pot face față sarcinilor de lucru.

De altfel, se pare că și facultățile realizează din ce în ce mai mult că studenții lor sunt complet nepregătiți pentru forța de muncă, așa că au început să ia măsuri. De exemplu, Universitatea de Stat din Michigan îi învață pe studenți cum să gestioneze o conversație în rețea, inclusiv cum să observe dacă partenerul de discuții începe să se plictisească.

Totul ține de atitudine

Când au fost întrebați ce i-ar putea face pe absolvenții de facultate mai dedicați și mai implicați șefii au răspuns: o atitudine pozitivă și mai multă inițiativă. Huy Nguyen, consilier de dezvoltare a carierei îi sfătuiește pe absolvenții generației Z să observe modul în care alți angajați interacționează pentru a înțelege cum funcționează compania.

„Construiți-vă o reputație demnă de încredere prin menținerea unei atitudini pozitive, respectarea termenelor limită și voluntariat pentru proiecte, chiar și pentru cele din afara responsabilităților imediate”, sfătuiește Nguyen.”

Școala vieții este mai importantă?

Miliardarul Richard Branson, fondator al Virgin, i-a îndemnat în mod repetat pe tineri să renunțe la universitate în favoarea „școlii vieții”. Directorul general al Meta, Mark Zuckerberg, a susținut recent că talentul neșlefuit și personalitatea sunt atu-urile unui angajat. Șeful Cisco, David Meads, a abandonat școala când avea 16 ani și crede că „atitudinea și aptitudinile pe care le dobândești sunt mai importante decât orice calificare de pe o foaie de hârtie.”