Un fenomentul provoacă îngrijorare maximă. În acest moment, cele mai lovite sunt țările din Balcani. Ele trec printr-un adevărat coșmar. Vorbim de Serbia, Croația sau Macedonia, care trag un adevărat semnal de alarmă. Autoritățile de aici văd pe zi ce trece că pierd teren masiv în fața acestui fenomen.
Țările din Balcani sunt lovite din plin de un fenomen care provoacă coșmar autorităților. Tinerii pleacă masiv în străinătate în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit. Mai grav este că exodul tinerilor apți de muncă și al specialiștilor se petrece în domenii vitale, cum este medicina. Ei aleg să înceapă o nouă viață în țări mai prospere, în special în Europa de Vest. Rezultatul este însă catastrofal. Țările lor rămân cu populații îmbătrânite.
O astfel de situație se petrece în Macedonia de Nord. La 30 de ani de când țara a devenit independentă, circa 600.000 de macedoneni trăiesc în străinătate, potrivit datelor oficiale. În ultimele două decenii, s-a pierdut 10 la sută din populație, iar acum această țară mai numără doar 1,8 milioane de oameni. Potrivit jurnaliștilor de la Digi24, oamenii sunt de părere că este mai benefic să pleci din țară și să muncești pe 2.000 de euro, decât pentru 300 de euro acasă.
„Mai bine să fii sclav afară pe 2.000 de euro decât acasă pe 300 de euro”, spun macedonenii, conform sursei citate.
Croația, Serbia și Albania, lovite crunt
Specialiștii au avertizat că emigrația este o problemă pentru orice țară din lume, dar mai ales pentru țările mici, cu populație mică. Oamenii sunt de părere că lipsa locuințelor pentru tineri este o mare problemă.
„Tinerii de aici pleacă foarte târziu de acasă de la părinți, formează familii târziu. Ei cred că emigrând pot grăbi lucrurile, că își pot atinge mai repede obiectivele emigrând, că pot avea o familie și vieți mai bune”, explică tânăr, pe numele său Bojan Nikolov.
Croația este o altă țară care a fost lovită de acest fenomen. În nouă ani, de la aderarea la UE, 250.000 de croați au plecat. Populația de puțin peste 4 milioane de locuitori s-a redus cu aproape 10 la sută la sută într-un deceniu. Autoritățile fac încercări să inverseze exodul de creiere și recent le-a promis croaților din diaspora până la 26.000 de euro dacă se întorc și încep o afacere.
„Problema emigrării este majoră, pentru că pleacă mai ales tinerii, cei care sunt în putere și pot munci, iar rezultatul este o populație îmbătrânită”, subliniază Zeljko Glavic, primarul orașul Pozega din Croația.
În Albania, 1,7 milioane de oameni, adică 37 la sută din populație, au plecat din țară în ultimele trei decenii. Serbia este și ea unul dintre statele lovite crunt de fenomenul emigrării. Sute de mii de oameni au plecat în străinătate, mai ales după războaiele din anii 1990 care au lovit economia. Potrivit estimărilor, în ultimii 20 de ani, sârbilor le-au plecat 10.000 de medici.