Alertă maximă în România. Avem cea mai mică speranță de viață din UE. Acum s-a aflat cât trăiește, în medie, un român după pensionare. Cifrele sunt de-a dreptul îngrijorătoare iar anumiți factori trebuie avuți în vedere pentru a stopa acest fenomen.
Ultimele studii arată că speranța de viață a românilor este în scădere. Potrivit Eurostat, bărbații trăiesc, în medie, doar 6 ani după ce ies la pensie. Spre deosebire de noi, polonezii, de exemplu, depășesc cu 8 ani vârsta la care își încheie activitatea profesională. Spaniolii trăiesc și mai mult, în medie cu 12 ani și jumătate. Una dintre explicațiile care generează această stare de fapt este legată de stilul de viața nesănătos. El poate reduce și mai mult această medie, avertizează medicii.
Speranța de viaţă a scăzut în timpul pandemiei
Statisticile arată că, în timpul pandemiei, speranța de viaţă a scăzut cu 1 an și 4 luni în România, dublu față de media europeană. După ce se pensionează, un bărbat român mai trăiește, în medie, doar 6 ani, indică cifrele Eurostat. În Polonia, media e de 8 ani, în Germania de 11, iar în Spania de 12 ani și jumătate.
Consumul de alcool în exces, fumatul, alimentația nesănătoasă și activitatea fizică redusă scurtează viața, atrag atenția specialiștii.
Medicii atrag atenția că stilul de viață nu este un stil adaptat unor măsuri preventive, adică să luăm măsurile înainte de a apărea boala. Dacă am adapta sau am adopta un stil de viață sănătos și în care să ne gândim la prevenție, multe boli ar fi descoperite din timp și tratate, iar speranța de viață sigur ar crește.
Potrivit statisticilor, 1 pacient din 4 e hipertensiv și tot 1 din 4 români suferă de afecțiuni la nivelul circulației periferice.
România, la coada clasamentului UE
Raportul Starea Sănătăţii în Uniunea Europeană arată că speranţa de viaţă în România a scăzut în medie cu 1,4 ani în anul 2020, în timpul pandemiei de COVID-19. Cifra respectivă este de două ori mai mare față de media europeană, de 0,7 ani. Am înregistrat a doua cea mai mică speranță de viață din UE
Potrivit raportului respectiv, țările din UE cu cea mai ridicată speranţă de viaţă sunt:
Norvegia – 83,3 ani;
Islanda – 83,1 ani;
Irlanda – 82,8 ani.
Simultan, la coada clasamentului se află următoarele țări:
Lituania, cu 75,1 ani;
România, cu 74,2 ani;
Bulgaria, 73,6 ani.
Astfel, speranţa de viaţă în România a fost în ascensiune în perioada 2000 – 2019, crescând cu peste 4 ani (de la 71,2 până la 75,6 ani). Însă a rămas continuare printre cele mai mici din UE, la aproape 6 ani sub medie. În anul 2020, din cauza impactul pandemiei de COVID-19, speranţa de viaţă în România a scăzut cu 1,4 ani, în timp ce scăderea în Europa a fost, în medie, de 0,7 ani. Amintim că raportul poate fi vizualizat la finalul articolului.