Partidul Mișcarea Populară este extrem de îngrijorat cu privire la datele cuprinse în ultimul Raport privind sănătatea, România și Bulgaria sunt pe ultimele locuri din Europa la speranța de viață. Acest lucru i-a făcut pe cei de la PMP să arate că sănătatea trebuie să devină cu adevărat o prioritate pe masa celor care guvernează.
Un copil născut în România are o speranță de viață mult sub media altor copii europeni
„Cel mai recent Raport privind sănătatea al Comisiei Europene plasează România și Bulgaria pe ultimele locuri din Europa la speranța de viață. Mai precis, un copil născut în România are o speranță de viață mult sub media altor copii europeni. Pandemia a pus presiune pe un sistem sanitar deja deficitar la mult prea multe capitole”, a arătat PMP.
Formațiunea politică a susținut că ani la rândul, guvernările au abordat reformele din Sănătate doar la nivel declarativ.
„România respectată înseamnă și România sănătoasă. O Românie în care noi toți, copii, tineri, bătrâni, indiferent că trăim în mediul rural sau în cel urban, avem acces la servicii medicale de calitate.
Câte semnale de alarmă trebuie să mai dea sistemul sanitar, câte tragedii trebuie să se mai întâmple pentru ca Sănătatea să devină cu adevărat o prioritate pe masa celor care guvernează? Investițiile în sistemul sanitar ar trebui să fie o dovadă de #respect pentru români”, transmite PMP.
Cifrele care cutremură România
Datele publicate de Eurostat la finele anului 2021 arătau că România și Bulgaria se află pe ultimele locuri în privința speranței de viață a cetățenilor lor, transmite Eurobserver, citată de Rador. Totodată, raportul realizat atunci mai arăta că din cauza pandemiei, românii și bulgarii mor chiar și mai tineri decât înainte.
Astfel, speranța de viață a scăzut în 2020 în Bulgaria și România cu 1,5, respectiv 1,4 ani – o scădere dublă față de media europeană de 0,7 ani. La polul opus, țările europene cu cea mai mare speranță de viață sunt Norvegia (83,3), Islanda (83,1) și Irlanda (82,8), în vreme ce România (74,2) și Bulgaria (73,6) sunt la coada clasamentului.
Sursa citată mai arată că în perioada 2000-2019 speranța de viață în Bulgaria și România a crescut cu doi, respectiv patru ani, dar în ciuda acestui lucru, a rămas cu mult sub media UE, cu opt, respectiv șase ani.