La Niña, Fenomenul climatic care va afecta toată Planeta. Specialiștii spun ce ne așteaptă

La Niña este opusul lui El Niño. Luna mai este pe cale să intre în istoria meteo ca fiind mai caldă lună mai documentată vreodată. De fapt, fiecare lună, începând din iunie anul trecut, a doborât recorduri de temperatură la nivel mondial.

El Niño este aproape de final, dar nu va salva emisfera nordică de o altă vară înăbușitoare

Oceanele lumii, prea calde anul trecut, sunt la fel și acum. Combinația dintre încălzirea globală provocată de om, un fenomen climatic care nu este natural, și El Niño, unul natural, a crescut temperaturile pe tot globul în ultimul an.

Actualul eveniment El Niño, apărut la mijlocul anului 2023, a fost printre cele mai puternice.

De fapt, El Niño este aproape de final, dar, probabil, spun experții, acest final nu va salva emisfera nordică de o altă vară înăbușitoare, scrie The Atlantic.

Episoadele El Niño durează aproximativ nouă până la 12 luni, iar experții prevăd că opusul său mai rece, La Niña, se va instala la un moment dat, între această vară și începutul toamnei.

Haosul climatic nu se termină, pe măsură ce La Niña scoate capul

La Niña ar trebui să coboare termostatul planetar, susține Michael McPhaden, om de știință la National Oceanic and Atmospheric Administration, care studiază cele două fenomenele.

Dar haosul climatic nu se termină aici, dacă La Niña va scoate capul în următoarele câteva luni. Ușurarea pe care o poate aduce acest fenomen va fi doar temporară, într-o lume care se încălzește.

Schimbările climatice afectează impactul La Niña?

El Niño și La Niña au loc în paralel cu efectele încălzirii globale. Acest lucru poate duce la creșterea temperaturilor, așa cum s-a întâmplat în 2023, iar precipitațiile se vor ține lanț.

Din vara anului 2023, lumea a avut zece luni consecutive de temperaturi globale record. O mare parte din această căldură provine din oceane, ale căror ape se află și acum la temperaturi record.

La Niña ar trebui să răcorească puțin lucrurile, dar emisiile de gaze cu efect de seră care provoacă încălzirea globală sunt, încă, în creștere. Deci, în timp ce fluctuațiile dintre El Niño și La Niña pot provoca variații de temperatură pe termen scurt, tendința generală este cea către o lume care se încălzește.

Cum influențează La Niña uraganele

Temperaturile din Pacificul tropical controlează,forfecarea vântului peste mari părți ale Oceanului Atlantic.

Forfecarea vântului este o diferență de viteză a vântului, la diferite înălțimi sau de direcție. Uraganele își mențin mai greu structura coloanei în timpul forfecării puternice a vântului, deoarece vânturile mai puternice împing coloana.

La Niña produce mai puțină forfecare a vântului, punând o frână uraganelor. Nu este o veste bună pentru oamenii care trăiesc în regiuni predispuse la uragane, cum ar fi Florida.

În 2020, în timpul ultimei La Niña, Atlanticul a înregistrat un record de 30 de furtuni tropicale și 14 uragane, iar 2021 a avut 21 de furtuni tropicale și șapte uragane.

Meteorologii avertizează că sezonul furtunilor din Atlantic din acest an ar putea rivaliza cu 2021, datorită în mare parte fenomenului La Niña.

Atlanticul tropical a fost, de asemenea, extrem de cald, cu recorduri de temperatură la suprafața mării timp de peste un an. Această căldură afectează atmosfera, provocând o mai mare mișcare atmosferică peste Atlantic și alimentând uraganele.