Pe măsură ce Pământul se încălzește, iar efectele schimbărilor climatice sunt tot mai dramatice, oamenii de știință se tem că norii ar putea crește temperaturile globale.
Una dintre întrebările-cheie cu privire la schimbările climatice este și una dintre cele mai spinoase: cât de mult se va încălzi Pământul ca răspuns la emisiile de gaze cu efect de seră?
Răspunsul, spun oamenii de știință, se află chiar pe cer. Norii sunt purtătorii pufoși ai schimbărilor climatice și joacă un rol critic în cât de repede se încălzește planeta.
Folosind o nouă abordare a analizelor datelor provenite de la sateliți, cercetătorii sugerează într-un nou studiu că norii ar putea exacerba încălzirea globală în timp, scrie space.com.
Realizată de cercetătorii de la Imperial College London și de la Universitatea East England, cercetarea oferă dovezi care sugerează că este foarte probabil (o probabilitate de aproximativ 97,5%) – ca norii să amplifice încălzirea globală.
„În ultimii ani, au existat tot mai multe dovezi că norii au, probabil, un efect asupra încălzirii globale”, explică Peer Nowack, cercetător la Universitatea East England. „Noua abordare ne-a permis, pentru prima dată, să obținem o valoare globală pentru acest efect de feedback, folosind doar date prin satelit de cea mai înaltă calitate”, adaugă el.
Cercetătorii subliniază că un element major de incertitudine în prezicerea pe viitor a climei sunt norii și modul în care aceștia s-ar putea schimba în viitor, afectând temperaturile. În funcție de cât de densitatea lor și de unde sunt poziționați în atmosferă, norii pot face încălzirea globală fie mai puțin severă, fie mult mai gravă.
Oamenii de știință au descoperit astfel că, în viitor, gradul de acoperire cu nori va face schimbările climatice și creșterea temperaturilor mult mai extreme, atât prin reflectarea unei cantități mai mici de radiație solară departe de Pământ, cât și prin intensificarea efectului de seră.