Temperaturile au crescut până la maxime record în întreaga regiune, atingând 44°C
Asia de Sud-Est se sufocă sub un val de căldură fără precedent, care a început din luna aprilie. Temperaturile au crescut până la maxime record în întreaga regiune, atingând 44°C în centrul Myanmarului, potrivit The Guardian.
Thailanda, Vietnamul și alte țări asiatice s-au confruntat, de asemenea, cu o vreme extrem de caldă, doborând recordurile pentru această perioadă a anului. Căldura extremă a urmat unei luni februarie la fel de călduroase, în care temperaturile au depășit frecvent media sezonieră cu marje mari.
De ce este îngrijorător acest val de căldură
Asia, care se încălzeşte mai rapid decât media globală, este regiunea planetei cea mai afectată de dezastre legate de vreme, climă şi apă, iar numeroase ţări din zonă au cunoscut în 2023 cel mai călduros an înregistrat vreodată, a anunțat Organizaţia Meteorologică Mondială, scrie Thecooldown.
În Filipine, aproape 4.000 de școli au suspendat cursurile, deoarece temperaturile și indicele de umiditate au depășit niveluri periculoase, potrivit BenarNews. Profesorii și elevii s-au plâns de probleme de sănătate, precum amețeli și dureri de cap.
În Nepal, autorităţile se pregătesc pentru un aflux de pacienţi din cauza căldurii şi a incendiilor.
Agricultura a avut și ea de suferit. În Indonezia, prețurile orezului au crescut cu peste 16% în februarie, față de anul trecut, deoarece vremea uscată prelungită a împiedicat producția acestei culturi de bază.
În Vietnam, nivelurile scăzute ale apei au îngreunat munca fermierilor, iar în Thailanda, scăderea culturilor de orez ar putea crește datoria fermierilor cu 8% în acest an.
Temperaturile foarte ridicate au afectat și oceanele
Coralii din Golful Thailandei se confruntă cu dispariția. Peștii din fermele locale sunt, de asemenea, în pericol.
După cum a declarat Thon Thamrongnawasawat, profesor asistent la facultatea de pescuit de la Universitatea Kasetsart: „Marea care fierbe este aici”.
Ce au decis autoritățile
Guvernele i-au sfătuit pe cetățeni să evite să stea mult în soare, pentru a evita insolația, dar mulți au fost nevoiți să îndure temperaturile de foc.
Școlile și întreprinderile s-au adaptat, schimbând programul.
Privind în perspectivă, societățile trebuie să investească în infrastructură rezistentă, cum ar fi săli de clasă bine ventilate.
Cu toate acestea, politici guvernamentale precum stimulentele pentru energie regenerabilă reduc amprenta de carbon, un pas important în atenuarea efectelor încălzirii planetei, scrie The Guardian.
De aceea, experții susțin că e nevoie de măsuri urgente pentru a face față creșterii temperaturilor globale. Chiar și cu reducerea poluării, riscul temperaturilor ridicate va continua timp de zeci de ani.
Din ce în ce mai multe fenomene extreme
Schimbările climatice alimentează fenomene extreme din ce în ce mai distructive. În 2023, acestea au inclus inundații care au ucis mii de oameni în Libia, valuri de căldură severe în America de Sud și cel mai grav sezon de incendii de vegetație înregistrat vreodată în Canada.
Deși țările și-au stabilit obiective din ce în ce mai ambițioase de reducere treptată a emisiilor, acest lucru nu s-a întâmplat până acum. În 2022, emisiile globale de CO2 au atins un nivel record.