Corespondenţii TV americani din Haiti nu se află acolo doar în rolul de reporteri. Ei au devenit parte a poveştii prin ajutorul pe care îl dau populaţiei. Potrivit informaţiilor din presa internaţională, mare parte a jurnaliştilor ajunşi pe meleagurile dezastrului acordă nu doar o mână de ajutor ci realizează inclusiv intervenţii chirurgicale sau aplică tratamente diverse. Este cazul jurnaliştilor – doctori, mai exact reporteri cu studii în medicină.
„Washington Post” scrie că este pentru prima dată când principalele posturi TV din SUA nu au ales să trimită la locul unui dezastru doar simpli reporteri, ci au optat pentru jurnalişti care pot lua parte activ la evenimente, trasformându-se din observatori în actori ai salvării populaţiei din Haiti. „Astfel ia naştere un jurnalism participativ”, este verdictul celor de la „Post”.
Acest lucru este total deosebit, susţin specialiştii: reporterii se feresc de regulă de implicarea directă, ca să nu afecteze ştirea şi să păstreze distanţa necesară unei relatări corecte şi fidele a situaţiei.
„Înţeleg că oferirea de asistenţă medicală înseamnă scene dramatice şi aduce o atingere umană materialului, însă această abordare trebuie tratată cu atenţie”, spune Stephen J.A. Ward, director la Center for Journalism Ethics al şcolii de jurnalism de la Universitatea Wisconsin. Ward recunoaşte că reportajele „emoţionale„ sunt utile, dar atrage atenţia că pot deveni manipulative, obscure sau de autopromovare.
Jurnaliştii – medici
Exemplele jurnaliştilor – doctori sunt foarte multe. Este cazul corespondentului CBS News, Jennifer Ashton, care are şi licenţă de medic şi a contribuit la administrarea tratamentului unei tinere căreia i-au fost amputate braţele. La rândul lui Nancy Snyderman, jurnalist la NBC, a realizat mai multe intervenţii chirurgicale pentru cei cu mâinile rupte sau diverse râni.
Richard Besser, reporter al canalului de ştiri ABC, anterior medic afiliat Centers for Disease Control and Prevention, a asistat la o naştere prematură.
Efectul Gupta îşi pune amprenta
Conform „Washington Post”, îmbinarea celor două meserii, de jurnalist şi de medic, este o reflecţie a efectului Gupta. Acesta a preluat numele lui Sanjay Gupta, corespondent – neorochirurg al CNN care, pe lângă relatarea evenimentelor din Irak, se ocupa în lungile sale incursiuni şi cu tratarea soldaţilor americani. Mai mult chiar, el a luat parte la mai multe expediţii în Sudul Asiei, în perioada de după tunami-ul din 2004, sau în Pakistan, imediat după cutremurul devastator din 2005.
Gupta a fost propus de preşedintele Barck Obama pentru postul de „chirurg-general”, însă a decis să se retragă de pe această listă.
Gupta a ajuns şi în Haiti şi a tratat un copil care avea grave probleme în zona craniană. În plus, jurnalistul – doctor a tratat o feţită de 12 ani. El scria în unul dintre mesajele sale de pe Twitter: „Lucrez toată noaptea la un spital de campanie din Haiti. E multă treabă, dar toţi pacienţii sunt stabili. Mi-am transformat echipa în echipă medicală de intervenţii în seara asta”.
Directorii TV se declară mulţumiţi
Cu toate că teoreticienii jurnalismului condamnă într-o oarecare măsură amestecarea celor două meserii, directorii reţelelor TV consideră că reportajele cu o implicare mai mare a jurnaliştilor oferă publicului o perspectivă completă a provocărilor cu care se confruntă populaţia din Haiti.
În plus, o parte dintre junsliştii prezenţi în Haiti au înţeles că dincolo de toate sunt oameni şi, în unele cazuri, medici. „M-am apucat de treabă şi am ajuns la concluzia că, înainte de toate, sunt medic”, a spus Nancy Snyderman.