Fenomenul meteo care i-a surprins pe meteorologi a luat cu asalt Europa. Specialiștii din domeniu au spus că așa ceva nu s-a mai întâmplat în ultimii 100 de ani de măsurători.
Fenomenul meteo care ia cu asalt Europa
Fenomenul meteo care ia cu asalt Europa! Luna trecută a marcat un record în ceea ce privește temperaturile înregistrate în septembrie în țări precum Franța, Belgia, Germania, Polonia, Austria și Elveția, potrivit serviciilor naționale de meteorologie.
Conform datelor furnizate de Meteo-France, temperatura medie în septembrie a atins 21,5 grade Celsius, înregistrând o creștere de aproximativ 3,5 grade față de media obișnuită.
Această valoare reprezintă cea mai ridicată temperatură medie înregistrată vreodată în prima lună de toamnă, de la începutul observațiilor în anul 1900. Recordul anterior, stabilit în septembrie 1949, a fost de 20,3 grade Celsius.
Potrivit rapoartelor de la Organizația meteorologică germană DWD, luna septembrie a anului precedent a stabilit un nou record ca fiind cea mai călduroasă lună înregistrată în istoria țării. Temperatura medie a înregistrat o creștere de 4 grade Celsius față de valoarea climatică obișnuită.
Cea mai caldă lună septembrie din ultimii 100 de ani
Specialiștii meteo din Polonia au semnalat că o lună septembrie atât de toridă nu a mai fost înregistrată în ultimii 100 de ani de observații.
Totodată, Institutul Meteorologic Regal din Belgia a consemnat un record național. Un reprezentant al institutului a declarat că „septembrie a fost mai călduros decât iulie și august. Acest fenomen nu a mai avut loc din 1961. Belgia nu a mai avut niciodată o lună septembrie atât de caldă”.
De asemenea, în Elveția și Austria au fost consemnate temperaturi record pentru luna septembrie.
Între timp, Spania și Portugalia au avut parte de condiții extrem de călduroase pentru această perioadă a anului în acest weekend. În anumite regiuni din Spania, temperaturile au atins 35 de grade Celsius, în timp ce locuitorii Portugaliei au resimțit căldura de 30 de grade.
Căldura de toamnă continuă în Europa
Observatorul climatic al UE a declarat la începutul lunii septembrie că temperaturile globale din emisfera nordică au fost cele mai ridicate înregistrate vreodată. Serviciul Copernicus pentru schimbări climatice se așteaptă, de asemenea, ca anul 2023 să fie cel mai fierbinte an pe care l-a cunoscut omenirea.
Oamenii de știință spun că schimbările climatice cauzate de activitatea umană determină creșterea temperaturilor globale. Încălzirea este de aproximativ 1,2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. Perturbarea sistemelor climatice ale planetei face ca fenomenele meteorologice extreme să devină mai frecvente și mai intense. Este vorba despre:
- valurile de căldură
- seceta
- incendiile de pădure
- furtunile
Vremea mai caldă este așteptată să se prelungească până la începutul lunii octombrie.
Duminică, în prima zi din octombrie, în sud-estul Angliei, temperatura a ajuns la 24 de grade Celsius. Aceasta este cu aproximativ șase grade mai mare decât media pentru această perioadă a anului.
În alte părți ale Regatului Unit se vor înregistra temperaturi ușor mai ridicate decât media.