Fenomenul care va izbi România se numește „curentul jet cu ondulații”. Acest fenomen meteo va scădea temperatura și cu până la 15 grade, în numai 12 ore.
Diferențe mari de temperatură
În România, ca în întreaga Europă, se înregistrează diferențe termice foarte mari, provocate de întâlnirea dintre transporturile de aer foarte rece dinspre Arctica și cel cald – umed dinspre Mediterana. În România, fenomenul se va manifesta prin scăderi drastice de temperatură, chiar de la 12 ore la alte 12 ore, de până la 15 grade într-o regiune, a afirmat la Digi24 climatologul Roxana Bojariu.
Drumul spre România
„Intrăm în anotimpul cald, avem un transport de aer arctic, determinat de ce se întâmplă cu curentul jet la altitudini înalte, cu foarte multe ondulații, care permit pe de o parte un transport de aer foarte rece dinspre vestul, nord vestul Europei, spre sud. Încă nu ajunge acolo, dar asta înseamnă și dislocarea aerului mai cald și un transport de aer cald pe partea de sud est, cum avem noi temperaturi mult mai mari decât cele normale. Pe continent se creează diferență termică foarte mare. Avem vânt foarte puternic și manifestări de instabilitate puternică la contactul între transporturile de aer foarte rece dinspre Arctica și cel cald – umed dinspre Mediterana. De aici probabilitatea foarte mare de a fi furtuni – azi, în sudul Germaniei, înspre Cehia. Dar această instabilitate se poate deplasa”, a explicat Roxana Bojariu.
Prea rece
Bojariu a spus că scăderea temperaturii va fi foarte drastică în aceste zile. „Azi avem spre 30 de grade. Scăderea temperaturii poate fi foarte drastică, de la o zi sau poate de la 12 ore la alte 12 ore de 12 – 15 grade, în unele regiuni. Aici e problema mare, cu aceste scăderi atât de bruște și instabilitate crescută. Apar fenomenele extreme care nu pot fi previzionate cu mare acuratețe privind poziția și intensitatea decât cu câteva ore înainte”, a precizat Bojariu. Un val de aer arctic se îndreaptă spre Europa dinspre nordul Oceanului Atlantic și Groenlanda. Începând chiar de astăzi, vremea se va răci simţitor în vestul şi nordul continentului. Pentru Germania, spre exemplu sunt aşteptate furtuni puternice şi chiar ninsoare.
Vine și norul de praf saharian
Un nor de praf saharian ajunge în această seară din nou în România, anunță Ministerul Mediului. „Începând din seara zilei de luni, 11 mai, circulația aerului deasupra Europei va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, către sudul, centrul și estul și sud-estul Europei, inclusiv deasupra României. În aceste regiuni temporar va ploua, fiind favorizată și depunerea prafului, astfel încât concentrația particulelor de praf care urmează a ajunge deasupra României va fi redusă.